Hirdetés ▼

Jó úton halad a sörforradalom – Borsodi Nitró

Állítólag a Borsodi Nitró lesz az új Soproni IPA. Kíváncsian várjuk, mert az eljárás is izgalmas!

Mivel az IPA a hazai sörpaletta egyik legkülönlegesebb, láger sör áron elérhető legfinomabb folyékony kenyere, a Borsodi nem hagyhatja ezt szó nélkül. Beletelt pár hónapba, de itt van, megjött, és hamarosan megízlelhetjük a Nitrót.

A megoldás nagyon egyszerű: a sört nem széndioxiddal, hanem nitrogénnel dúsítják, ez pedig megváltoztatja a sör textúráját.

A Borsodi szerint ez egy nagyon hasonló, karakteres ízvilágot ad a sörnek, akárcsak az IPA -nak, bár ott az eljárás más, de ízben majdnem ugyanez.

László Ádám a Hübris egyik alapítója így foglalta össze (nem túl röviden), hogy miről is van szó egész pontosan:

– A sör csapolásához hajtógázt használunk, ami a legtöbb esetben szén-dioxid. A szén-dioxid egy gyenge sav, aminek vizes (esetünkben) sörös oldatát nevezzük szénsavnak. Egy bizonyos szintig a szénsavat egy bizsergető, kellemes dolognak érezzük, ami jól esik. Ad egy savanykás pofont az íznek, és könnyedebbé teszi azt. Egy bizonyos szint felett azonban bántóvá és szúróssá válik. Próbáljátok ki otthon, hogy egy sört vagy egy kólát hagytok ellaposodni és kóstoljátok össze egy frissel – sokkal „malátásábbnak” és édesebbnek fog hatni szénsav nélkül. Véleményem szerint a rengeteg szénsavas üdítőital és az agyon karbonizált gyári, sörnek csúfolt termékek miatt az emberek sokkal toleránsabbá váltak a szénsavval szemben, mint kellene. Mondjuk ki, megszoktuk, hogy a sör buborékos és kész. A szénsavasság hátránya, hogy eltelíti a szervezetünket, másrészt pedig eltorzítja az ízeket az italban. Egy sör gyakorlatilag a második vagy harmadik napján a csapon már egészen más arcot mutat, mint ahogy azt a sörfőző mester megálmodta.

A nitrózás a kisüzemi sörkultúra trendi húzása, amolyan hipszter cucc.

Ahol elérhető:

(Forrás: Player)

Ne légy irigy, oszd meg a többiekkel is!
Kapcsolódó cikkeink ▼