Nincs benne túl sok kalória, nem mindig jó, ha hideg, és kifejezetten vannak sörfajták amiket szentségtörés a sörcsapról adni. Tele vagyunk sörös tévhitekkel, és ennek tudatában isszuk az életünket jelentő nedűt, a kocsmák elsőszámú italát. De az igazság, hogy….
A közhiedelemmel ellentétben nem mindig a jéghideg sör a jó!
A gyártó nem véletlen tünteti fel minden sör dobozán és üvegén az ajánlott tárolási hőmérsékletet. A lágereknél 4-7 °C, a felsőbb erjesztésű sötétebb lágerek 8-11°C, a magasabb alkoholtartalmú sötét sörök pedig pincehidegben, 12-15 °C -on a legjobb tárolni. Így jönnek ki az igazi ízek.
A sörtől sosem lesz “sörhasad”!
Egy doboz gyümölcslében több kalória van mint a sörben. Tény, hogy fokozza az étvágyat, a benne lévő alkohol, és nem okoz különösebben teltségérzetet, így sokkal kiadósabbat tudunk kajálni mellette. A sörhas testalkattól és nem sörözési szokástól függ. Azoknak is lehet “sörhasuk” akik egyébként nem szeretik a folyékony kenyeret.
Egy sör is sör, ha jól választasz!
A gagyi lágereknél joggal érezheted azt, hogy “egy sör nem sör”, de ha 7-8% -os prémium (gúnynevén kézműves) sört iszol, érdemes lassú kortyokban, hogy kiélvezd az ízeket is. Ilyet viszonylag ritkán talál az ember sajnos.
Dobozos vagy üveges, nem mindegy, de ez csak néha számít!
A legtöbb sör sommelier alá is meri írni azt az állítást, miszerint a sör pohárból az igazi. Az, hogy üvegeset vagy dobozosat iszol,. majdnem mindegy, a lágereknél főleg. De a kicsit magasabb szintű sörkülönlegességeknél igencsak számít. A dobozos sörök általában jobban megőrzik a sör frissességét, mert nem érik az ultraibolya-sugarak. De bizonyos belga sörfajták kimondottan több évnyi tárolás után lesznek igazán belgák, azokat pedig dobozban tárolni nem nagyon lehet, mert a túlnyomás miatt egyszerűen felrobban.
Az alkoholmentes sör is ugyanolyan… csak alkoholmentes!
Micsoda szentségtörés, ugyanolyannak nevezni! Pedig ez az igazság, a szakértők szerint. A mai technológiával gyártott sörökben akár alkoholmentes, akár alkoholtartalmú, ugyanazok az ásványi anyagok megtalálhatóak. A sörfőzdék pedig meg is ki is húzzák szinte minden esetben az alkoholmentes lapot a pakliból, hogy a volán mögött is nyugodtan iszogass egy kis sört.
Kapcsolódó: Ráadásul ha nem vigyázol…
Legtöbbünk legurít egy hideg sört munka után nem igaz? Az a baj, hogy ez is szellemi hanyatláshoz vezet! ” SzevaszFaszi.hu
Pedig mennyiszer hallottuk már, főleg a vörösbor esetében, hogy kifejezetten jó tesz napi 1 pohár. Hát nem. Ahogy fejlődik az orvostudomány, a kutatások is egyre fejlettebbek. Nyilván nagyon foglalkoztatja a szakembereket az, hogy mi igaz és mi nem az alkoholizmus (vagy mértékletes alkoholfogyasztás) körül.
(Forrás: KocsmaBlog)