Hirdetés ▼

Ők voltak a téli olimpiák történetének legfurcsább résztvevői

A téli játékokon olyan furcsa figurák tűntek fel korábban, mint a rendszeresen résztvevő mexikói herceg, a bajszos és szemüveges alkalmatlan síugró, vagy a jamaicai bobcsapat. Nem mindennapi sporttörténeti sztorik a téli olimpiák világából.

A mexikói herceg, Hubertus Rudolph von Fürstenberg-von Hohenlohe-Langenburg

Mexikó alpesisí-életének emblematikus alakja, és ez nem vicc. A nemesi család sarja Spanyolországban, majd Ausztriában nevelkedett, és 1981-ben alapította meg a mexikói síszövetséget, többnyire saját magának. Indult 17 világbajnokságon, emellett első olimpiáján, még 1984-ben 26., négy évre rá 30. lett műlesiklásban, 1992-ből van egy 38., 1994-ből egy 48. helye lesiklásban. Ráadásul 2010-ben, 51 évesen visszatért és szerzett egy 46. és egy 78. helyett műlesiklásban és óriás-műlesiklásban. 2014-ben már kiesett műlesiklásban, Pjongcsangba pedig (sajnos) nem jutott ki.

A jamaicai bobcsapat

az ötlet egy amerikai üzletember fejében fogant meg, aki a jamaicai turisztikai hivatallal karöltve finanszírozta az ország hadseregéből toborzott négy önkéntes felkészítését. Az indulás nem volt egyszerű, mert jamaicában ugye nem sok havat látni, de ezt még nehezítette egy váratlan esemény: egyikük három nappal a verseny előtt megsérült, és az egyik csapattárs épp ott lévő testvére ugrott be, aki még sosem ült bobban addig. Kiváló marketingesek, mert a csapatból sztárok lettek ha pedig az utolsó futamban nem borulnak fel, még nem is zártak volna feltétlenül az utolsó helyen.

Eddie a sas

Michael Edwards nem volt elég jó lesikló, úgy döntött, síugró lesz. Ezzel még úgy semmi gond, ha nem egy rövidlátó kőműves lett volna, aki méretei miatt egyébként teljesen alkalmatlan ilyesmire. Kölcsöncuccban kezdett gyakorolni (hat pár zoknit vett, hogy jó legyen rá a bakancs), és kitartása meghozta a gyümölcsét: egy finnországi elmegyógyintézetben (ott volt ingyen szállása) tudta meg, hogy a legjobb (mellesleg egyetlen élő) brit síugróként kint lesz az 1988-as olimpián. A bajusz és a síszemüveg alatt lévő hagyományos szemüveg elég komikus volt, ahogy az eredmény is: nagysáncon 71 métert ugrott, amúgy nem vállalhatatlan technikával, amikor a győztes Matti Nykänen csaknem 120-at. Ezek után a szabályokat drasztikusan szigorították (miatta), és soha többet nem került a sílécek közelébe.

(Forrás: NemzetiSport)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!


Kapcsolódó cikkeink ▼