Hirdetés ▼

Elérkeztünk egy világmegváltó ponthoz: a napenergia már olcsóbb, mint bármi más

Márminthogy maga a napenergia eddig is ingyen volt, de a technológia is olcsóbbá vált. A napelemek ára 2010 óta az amerikai piacon például rohamosan csökken, az ausztrálok pedig kitalálták hogy lehet ez még 30x olcsóbb, mint az amcsi zöldenergia. 

Ausztrál találmány
A kutatók ugyanis egy 0,1 milliméternél (!) is vékonyabb műanyag filmrétegre “nyomtatják” a Nap energiáját felvevő paneleket, így aztán a felhelyezés is jóval egyszerűbb. Arról nem is beszélve, hogy a fejlesztők szerint a hagyományos napelemeknél több áramot termel akkor is, amikor nem ideálisan a fényviszonyok. És ami szintén nem elhanyagolható szempont: nagyjából 2000 forintba kerül négyzetmétere. (HVG.hu)

Egy befektetési tanácsadó cég szedte össze és rangsorolta a különböző energiaforrásokat aszerint, melyik a legdrágább. Bár alapvetően az USA -ban jártak utána, a trendeknek megfelelően Európában is hasonló a helyzet, ez pedig ugye felvet néhány kérdést.

  1. Atomenergia: 148 dollár/1 MWh
  2. Szén: 102 dollár/1 MWh
  3. Gáz: 60 dollár/1 MWh
  4. Napenergia: 50 dollár/1 MWh
  5. Szélenergia: 45 dollár/1 MWh

Ami ennél is érdekesebb, hogy míg a szélenergia ára folyamatosan növekszik, a napenergia ára 2009 -től 2017- ig 86% -al csökkent, ami drasztikusnak mondható. A drámai árcsökkenés egyik jó hatása az, hogy a befektetők az eddig olcsóbb földgáz és kőolaj felől a megújuló energiaforrásokba fektetnek. Alapvető feltétel a Föld megmentéséhez, hogy a zöld energia jóval olcsóbb legyen a többi forráshoz képest, ez a feltétel pedig mostanra teljesült, ami nagy előrelépés az emberiség történetében.

A szegmens egyik legnagyobb problémája a megújuló energia által termelt áram tárolása, ami ugyanazt a szintet biztosíthatná felhős idő esetén is.

Például idén Portugália is ebbe a “problémába” ütközött:

Portugália szintet lépett, nekik a legnagyobb problémájuk jelenleg az, hogy a megújuló forrásokból származó energiát nem bírják felhasználni ” SzevaszFaszi.hu

Tényleg, ilyen “nagy szarban” vannak. Márciusban 4.812 GWh energiát szolgáltattak megújuló energiából, de az áramfogyasztás “csak” 4.647 GWh volt. A “tárolására” jelenleg lehetőségük nincs. Mi ez, ha nem a zöld jövő felé vezető tiszta út? A fejlődésük elképesztően gyors, mert az előző év ezen időszakában a megújuló energiák által szolgáltatott áram csak a töredéke volt a szükségesnek, így nyilván nagyrészt az erőművekre támaszkodtak.

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!


Kapcsolódó cikkeink ▼