Hirdetés ▼

Támogatás

A csalás a világunk sajátossága, nem pedig az emberé

Olyan még nem történt, hogy a mesterséges intelligencia egy feladatot csalással végzett volna el. A Google -nak sikerült egy ilyet is alkotnia, noha véletlen félreértésről van szó.

A Google és a Stanford kutatói épp azon dolgoznak, hogy az online térképeket előállítását tegyék sokkal hatékonyabbá. Ehhez mesterséges intelligenciát vontak be a feladatba, azonban az az elvégzett feladatot úgy hajtotta végre, hogy átverte a “gazdáit”.

A műholdképből létrehozott utcaképet még létrehozta, azonban a második (módosított) műholdképet már nem ezekből rakta össze, hanem trükközött. Nem átalakította egyik képet a másikból, hanem belekódolta az egyik tulajdonságait a másikba, hogy szükség esetén megtalálta és újra le tudja generálni az eredeti képet.

Viszont az igazsághoz hozzátartozik, hogy a MI nem saját magától folyamodott trükkhöz, hanem emberi tévedés okozta a zűrt. Az alapvető probléma az, hogy a hatékonyságát többek között az alapján értékelték, hogy a kiinduló műholdkép mennyire hasonlít a végeredményként kapottra, illetve hogy az utcakép mennyire tiszta. Ez pedig valójában nem arról tanúskodik, hogy a mesterséges intelligencia egy nap (egyenlőre) leigázza a világot a tudásával, bár vannak sikeres kísérletek amik már elég ijesztőek, mint például ez:

A Google új mesterséges intelligenciája 40 nap alatt megtanult legalább 3000 évnyi játékot ” SzevaszFaszi.hu

A mesterséges intelligencia önmagában már nem annyira különleges, mert egyre több ilyen robotot és egyéb technológiai eszközt fejlesztenek ki világszerte a legzseniálisabb szakemberek. A Google új szinte emelte az iparágat: a mesterséges intelligencia után feltalálta a spanyol viasznak számító mesterséges tanulást.

Nem újkeletű dolog amúgy a titkos információk elrejtése, többek közt ilyen infókkal találkozhatunk a papírpénzben, amik csak UV-A és UV-C fényben jelennek meg, ezt az ellenőrzést láthatod az üzletek pénztáraiban. Ezt a fajta titkosítást szteganográfiának nevezzük. 

Ezek után további kísérletek hatására rájöttek arra a kutatók, hogy
bármilyen utcaképen képes szabad szemmel észrevétlenül elrejteni bármilyen műholdképet:

(Forrás: Index)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!


Kapcsolódó cikkeink ▼