Hirdetés ▼

Támogatás

Az elektromos Aston Martin fog szembeszállni a Teslával a jövőben

Az Aston Martin is feláll az elektromos autók piacára, méghozzá az erősebb kategóriában. Sőt, elkötelezték magukat, hogy minden autójukból készül majd legalább egy mild-hibrid* változat, egészen 2025 -ig. 

Az Aston Martin Rapide lesz az első, amit már 2010 óta V12 -es benzinmotorral szerelnek. Ezt egyébként egy négyüléses sportszedán. Az ebből épített RapidE változat lesz a befutó modell az elektromos autók piacára, egy 155 darabos limitált szériaszámmal, 2019 -ben. Tisztán elektromos üzemmódjával 320 kilométeres hatótávra, és 4 másodperc alatti 0-100-as gyorsulásra lesz képes a gyártó igéretei szerint.

Andy Palmer, a cég ügyvezetője úgy véli, hogy egy jó elektromos autónak 3 szempontból kell megfelelni a mindenki által emlegetett akkumulátorokon és vezérlőrendszeren felül, mégpedig

  • Súly
  • Aeronidamika
  • Gördülési ellenállás

Az Aston Martinnak pedig nagy tapasztalata van ezen a területen, tehát simán felveheti a kesztyűt bármelyik feltörekvő márkával, még egy Teslával is.

Palmer ígéretet tett arra, hogy 2022 -ig minden évben legalább 1 új modellel jelentkeznek, ahol az elektromos hajtás is szerepet játszik majd. 48 voltos rendszert várhatunk, de plug-in hibridek kialakítását nem tervezik.

“A hagyományos motorok komplexitása és költsége, valamint a plug-in rendszer komplexitása és költsége egyszerre jelentkezik egy ilyen megoldásban. A mérnöki munkára szánt összeget inkább költöm arra, ami a végső cél: tisztán elektromos járművekre.”

– mondta az ügyvezető

V6 alatt meg sem állnak majd, de abból is kevesebbre számíthatunk, maximum mild-hibrid rendszereknél. A V8 és V12 -es motorokat erőlteti a cég továbbra is, de egy Aston Martintól el is várjuk, az az igazság.

Mild-hibridnek (magyar fordításban több helyen “puha hibridnek” vagy “lágy hibridnek”) nevezik azokat a megoldásokat, amelyekbe egy nagyjából 5–30 kW teljesítményű elektromotort építenek be a belső égésű erőforrás mellé. Ez nem csak a fékenergia-visszatáplálásához elegendő, hanem gyorsítások közben a hagyományos motor teljesítményének kiegészítésére is alkalmas. Ezek az autók nem tudnak hangtalanul, tisztán elektromos üzemmódban működni, arra csak a valós, teljes értékű hibrid (full hibrid) modellek képesek.

(Forrás: Igényesférfi)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!


Kapcsolódó cikkeink ▼