Hirdetés ▼

Támogatás

Bécs és a klíma elleni küzdelem – zöldtetős busz és villamosmegállók

A hősziget-jelenség főleg a nagyvárosokban érzékelhető, de ha azt mondjuk, hogy Budapesten a nyár java részében érezhető, nem mondunk senkinek újat. Bécsben most ezt próbálják enyhíteni, noha ez csak egy kis lépés, ettől még nem szűnik meg, de arra jó, hogy elinduljon egy folyamat. Mindenki örül neki.

Kitalálta a helyi városvezetés, hogy a busz és villamosmegállókat vadszőlővel futtatják be. Ez a növény tökéletesen alkalmas a városi életre, nagyon strapabíró, szárazságtűrő és a szmogot is szűri. Bár egyenlőre csak 5 ilyen váró van a városban, a kezdeményezés annyira tetszik a városlakóknak, hogy az önkormányzat azt tervezi, hogy az ezután épülő várókat olyan stílusban építik majd, mellyel a tetőre lehet ültetni növényeket.

A mostani várókkal az a gond, hogy régen épültek, és olyan a kialakításuk, hogy nem alkalmas arra, hogy rá telepítsék, csupán csak körbefuttatni tudják. Ebből van közel 2200 db. városszerte, de már várják a terveket az újabb, korszerűbb és a zöld várost elősegítő várókra, a győztes pályázatot pedig megvalósítják. Szerinted itthon is működhetne ez?

San Francisco is tesz valamit azért, hogy a bolygó élhető legyen:

A város, mely hatóságilag tiltja az egyszer használatos műanyagok használatát – Helló, San Francisco a zöld jövőben! ” SzevaszFaszi.hu

Egyenlőre “még csak” a San Francisco International Airport (SFO) területén, de hamarosan minden a városvezetés jogkérőbe tartozó bár, étterem és egyéb vendéglátóhely is kénytelen lesz ezt betartani. A SFO Connect zero-waste kezdeményezéssel a San Francisco -i reptér a világon az első, mely teljes mértékben betiltotta az egyszer használatos műanyag flakonokat, a szívószálakat és eldobható poharakat pedig már korábban is.

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!


Kapcsolódó cikkeink ▼