Hirdetés ▼

Támogatás

Egy arisztokrata erőgép a Bentley Bentayga, és nagyjából 60 milla ropogós magyar forint

Az angol luxusmárkának ez az első úgynevezett “szabadidő-autója”. Ami lehet, hogy nem igaz, de legalább ez most hivatalosan annak készült. Csak hatvan millióba fáj, de nem is nekünk, holmi halandó cikkíróknak készült.

Nem szerénykednek a gyártónál sem, egyszerűen a leggyorsabb, legerősebb, a legfelső luxust kínáló, legexkluzívabb SUV -ként jellemzik a kocsit, és nem is akarunk nagyon vitatkozni, sőt, tudomásul vettük, hogy mivel egy 60 milliós Bentley -ről van szó, még igaz is lehet. A méretei rettenetesek: 5,14 méter hosszú, amelyből a tengelytáv közel 3 méter. Ja, és ugyan azt a moduláris platformot használja, amelyre az Audi Q7-es épül. Ez talán az Audinak dicsőség és elismerés.

A dög alatt található légrugós futómű teljes mértékben számítógép-vezérelt, így minden külső behatásra, dőlésre, és bárminemű mozgásra a legmegfelelőbb módon reagál, ezzel maximumra tolva a gazdag tulajdonosnak járó kényelmet és luxust. Ezen kívül egy elektronikusan vezérelt zárható differenciálmű is rásegít a kiváló tapadásra. A motorháztető alatt található tipikus Bentley teljesítmény: egy 6.0 liter össz-lökettérfogatú W12-es duplaturbó-feltöltésű benzinmotor garantálja az erőt a gépben. Teljesítménye 608 lóerő 6000-es fordulatszámon, és 900 Nm-es nyomaték áll a sofőr rendelkezésére. Ezt ZF-váltó viszi át a Torsen-rendszerű központi differenciálzár felé.

A motoradatoknál fontosabbak viszont azok az eredmények, amiket fel tud mutatni. A nulláról százra 4,1 másodperc alatt gyorsulás és a 301 km/h végsebesség sokat elárul arról, hogy micsoda erő van egy ilyen bazinagy luxusmasinában. Alap a 20 colos kerék, de mivel egy szabadidő-autóról beszélünk, nem ritka, hogy a kedves vásárló inkább nagyobbat szeretne, így a választékba kerültek a 21-22 colos kerekek is. Az a tipikus angol luxus megjelenik a belső térben is, polírozott fémelemek díszítik a műszerfalat, a középkonzolt és az ajtókat is, ráadásul a Bentley-“szárny” is visszatért. A beépített biztonsági és assziszt rendszerek Volkswagen-konszern, a Bentley tulajdonosának legújabb fejlesztéseit tartalmazzák.

Van egy rakat kép, csak úgy bizonyítékként, miféle luxus ez:

(Fotók: MrGoodlife)

 

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!


Kapcsolódó cikkeink ▼