Hirdetés ▼

Támogatás

Ez igen! Az egyik dán sziget már TELJES MÉRTÉKBEN energiafüggetlenné vált!

A Samsö-sziget a példa, hogy az energiafüggetlenség járható út, a Zöld Jövő pedig nem csupán humbug. Örülünk!

Annak ellenére azonban, hogy Dániában nagyon komolyan veszik a környezetvédelmet, és sokan tesznek az élhető klímáért, még mindig elégedetlenek a helyiek, amiért a politikusok a lassú bürokrácia vizein csak nehezen jutnak előre a kérdésben, holott működhetne országosan is. A Samsö-szöget 5 év leforgása alatt vált energiafüggetlenné, és bár csak 4000 fő lakja, elkötelezettek céljaik elérésében. Lám, sikerült!

Azt hinnénk, hogy egy szeles szigeten könnyű, szélmalmok meg napelemek, és már kész is az energiaigény kielégítése, de nem csupán erről van szó, ennél azért jóval nagyobb mértékben tettek a környezetükért. Többek közt lecserélték azt a dízel-kompot ami Dánia nagy területével kötötte őket össze, egy cseppfolyós, természetes gázzal működő Princess Isabella nevű működő kompra, ami átlagosan 15% -al csökkentette a széndioxid-kibocsátást. Bár minimálisan használnak még fosszilis tüzelőanyagokat, azoktól is szabadulnának, a gyermekeket az iskolában a környezettudatos életmódra nevelik, illetve a szélturbinák tulajdonjogát a lakosság (a sziget lakói) KÖZÖSEN osztoznak, így mindenki érdekelt a működtetésükben.

(Fotó: Unsplash / Sandro Kradolfer)

Az egész folyamat azzal kezdődött, hogy egyszerűen véget vetettek a dízelolajat felhasználó fűtőgenerátoroknak és átálltak a szalmával működő távfűtésre. A szalma elégetésekor felszabaduló szén-dioxidot a környező növények sikeresen szűrik, így ez egy széndioxid-semleges körnek számít. Hogy mennyit számít az, hogy lokálisan ilyen eredményt értek el? Többek közt a 260 millós Indonézia miniszterelnöke látogatott el Samsö szigetére, csak és kizárólag a 100% -os energiafüggetlenség elérése miatt. A jövőben több komoly külföldi döntéshozót is várnak.

Dániának 2017 -ben már sikerült jelentős eredményt elérnie:

Dánia megcsinálta! Egy teljes napig megújuló energia tartotta mozgásban az országot! ” SzevaszFaszi.hu

A zöld jövő nem egy tévképzet, hanem egy megvalósítható és szép terv! Dánia bebizonyította, ez óriási világszenzációnak számít! Dánia földrajzilag teljesen alkalmas a szélenergia hasznosítására, nagyon szeles ország. Nem is voltak restek rengeteg szélerőművet felállítani a tengerben és a szárazföldön egyaránt.

(Borító: Unsplash / Michael Martinelli)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!


Kapcsolódó cikkeink ▼