Támogatás

Szomorú hírünk van: idén még korábban következett be a Túlfogyasztás napja Európában

Amíg tavaly augusztus 1- jére esett világszinten, addig idén már május 10. óta mi európaiak “hitelben kapunk mindent” a bolygótól. Ez így egy kicsit zavaros, nem? Elmagyarázzuk:

A Global Footprint Network minden évben közzéteszi a Túlfogyasztás világnapját. Ez azt jelenti, amikor az emberiség már annyi természeti erőforrást él fel, amit a Földünk már nem képes regenerálni, avagy a környezetünk kapacitását kivégezzük. Tavaly ez a nap augusztus 1. volt, idén viszont mi európaiak jóval korábban elértük. Ha a világon mindenhol ekkora mértékű lenne a Földünk kizsigerelése, akkor évente 2.8 bolygóra lenne szükségünk ahhoz, hogy ne haljunk meg mind rövid időn belül.

(Fotó: Unsplash)

A WWF jelentése tisztán elmagyarázza, hogy bár jelentős különbségek vannak az európai országok között, egy közös bennük:

nem fenntarthatóak!

Ha még ma cselekszünk, van esélyünk arra, hogy gyermekeink tiszta ivóvízhez jussanak, és ne kelljen az erőforrások hiányától, valamint a szennyezett levegőtől, illetve génmódosított ételektől félniük.

A WWF európai túlfogyasztásról készült jelentése:

WWF – Az európai túlfogyasztás napja

2019-ben az európai túlfogyasztás napja május 10-ére esik a Global Footprint Network által közölt legfrissebb adatok szerint. Az európai túlfogyasztás napjának dátumát úgy állapítják meg, hogy összehasonlítják az egy lakosra jutó ökológiai lábnyomot a globálisan rendelkezésre álló, egy személyre eső biokapacitással.

(Borító: Karsten Würth // Unsplash)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!