Támogatás

Ez az 5 ismert élsportoló megdöntött mindent, amit eddig a vegánról gondoltál

Nem csak te fogsz nagyon meglepődni, kedves hús zabáló barátunk, hanem mi sem tudtunk hirtelen, se köpni, se nyelni.

A szakértőknél sincs egyetértés az egyébként mindenhonnan vitatható kérdésre: tud-e egyáltalán a csúcsragadozónak számító ember egészséges életmódot fenntartani a vegán étrenddel? Tény, vannak akik divatból, de a vegetáriánus emberek java része az állatok iránti tiszteletből, egészségük megőrzése érdekében, és nem utolsó sorban puszta meggyőződésből folytatják ezt az életmódot. Az alábbi 5 élsportoló minden tévhitet eloszlat emberfeletti teljesítményével, nem mellesleg vegán étrend mellett.

1. Scott Jurek – Ultramatonista

Az amerikai ultrafutó azt állítja, teljesítménye azután kezdett rohamosan nőni, mikor áttért a vegán étrendre. Gyerekként utálta a zöldségeket, a gyorséttermi szemetet részesítette előnyben, édesanyja betegsége (sclerosis multiplex) és gyógytornászi hivatása ébresztette rá, hogy lehet hús nélkül is élni, sőt, nagy teljesítményeket is véghezvinni. Igaza lehet, mert a mai napig Jurek tartja az amerikai 24 órás futás világrekordját.

2. Tony Gonzalez – egykori NFL játékos

A Kansas City Chief egykori játékosára profi karrierje során játékostársai is furcsán néztek, mikor áttért a vegán étrendre. De ennek története is van: egy David Pulaski nevű üzletember mellett utazott, aki az első osztályon utazó utasoknak felkínált ínycsiklandozó steak helyett zöldségeket kért az utaskísérőktől. A férfi elmesélte, hogy egy kínai tanulmány szerint azok az emberek akik száműzték étrendjükből az állati eredetű ételt, tovább élnek és a betegségek is elkerülik őket. Tony nekilátott az életmódváltásnak, de volt egy kis gond: megszállottsága és információhiányának köszönhetően kórosan legyengült, dietetikusokkal és orvosokkal konzultálva sikerült a sok leadott súlyt újra felszednie.

3. Venus Williams – teniszező

A világ leghíresebb teniszezőnője 2011 -ben állt át teljesen a növényi alapú táplálkozásra, súlyos autoimmun betegsége miatt. Elmondása szerint nem csak a teljesítménye nőtt azóta, de a Sjögren-szindrómának a tünetei is enyhültek. Döntésében Serena is támogatta, aki úgyszintén átállt a vegtáriánus étrendre.

A Sjögren-szindróma aránylag gyakori, minden századik embert érintő betegség. A betegek több mint 90 százaléka nő, átlagéletkoruk 50-60 év, ám férfiak esetében általában súlyosabb formában jelenik meg. A betegség elindítója egy autoimmun folyamat, mely során autoantitestek termelődnek a könny- és nyálmirigyek ellen, így folyamatos gyulladást tartanak fenn bennük. A gyulladás következtében a mirigyeket alkotó sejtek fokozatosan pusztulnak, feladatukat nem képesek ellátni többé, és megjelennek a betegségre jellemző tünetek.

4. Mike Tyson – visszavonult nehézsúlyú bokszoló

Róla aztán sosem gondoltuk volna, hogy egy ilyen listában látjuk a nevét. Bár visszavonulása után, de váltott a vegetáriánus életmódra. Többek közt korábbi életvitelével kapcsolatos, és a kor előrehaladtával összefüggésbe hozható egészségügyi gondjai miatt döntött így. Testileg és lelkileg is sikerült megújulnia.

5. Mac Danzig – egykori MMA harcos

Aktív sportoló karrierje során a sok kritika ellenére kitartott húsmentes elhatározása mellett, és úgy vitte végig, hogy a húsételekből származó ásványi anyagokat teljes mértékben növényi összetevőkből pótolta. Egy dokumentumfilmben meg is osztotta a veganizmussal járó tapasztalatait, ahol arról is beszélt, hogyan is tért át a teljes húsmentes életre. Kedvenc ételei közt említi a magokat, a lencsét, a babot, a portobello gombát, a mogyorót és a szejtánt.

(Forrás: Igényesférfi)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!