Támogatás

Március 15. nem csak a mi nemzeti ünnepünk miatt volt fontos

Persze nekünk magyaroknak a legfontosabb, de a világon olyan eseménysorozat zajlott, ami méltatlanul kevés helyet kapott a magyar médiában. A klímasztrájk azonban éppen annyira szükséges mint megemlékezni nemzeti hőseinkre!

Teljesen véletlen, hogy a világon zajló békés de annál hangosabb tüntetéssorozat egyik fő momentuma éppen erre a napra esett, de ennek semmi köze nem volt a mi ünnepünkhöz. A klímasztrájk világméretű békés tüntetéssorozatának legnagyobb napja volt ez, 98 ország 1325 városában. A pénteki munkabeszüntetésen (a diákok pedig nem mentek be az iskolába) bár főleg fiatalok és dikákok vettek részt, annál jelentősebb esemény volt. Hangosak, határozottak és nincsenek olyan kevesen mint azt elsőre gondolnád.

Mi ez az egész pontosan?
Fél évvel ezelőtt a 16 éves Greta Thunberg egyedül ült ki a svéd parlament elé, hogy tiltakozzon az ellen, ahogy (szerinte elégtelenül) a svéd politikusok kezelik a klímaváltozás kérdését. Péntekenként tüntet, mondott már beszédet többek közt Brüsszelben, az ENSZ katowicei klímakonferenciáján és a davosi Világgazdasági Fórumon (ahova vonattal ment, mert nem akart repülőre szállni, mivel az szörnyen környezetszennyező), mára pedig világszerte tízezrek követik a példáját, és péntekenként utcára vonulnak, hogy országaik döntéshozóit cselekvésre ösztökéljék. Főként Nyugat-Európában lelkesek a fiatalok (Párizsban nemrég már 5-8 ezer fősre duzzadt a demonstráció, de Nagy-Britanniában is ezrek mozdultak meg), összességében pedig már a világ több mint 90 országában csatlakoztak a felhíváshoz.

A diákok egyébként nem mentek be az iskolákba sem, ugyanis szerintük “mi értelme van tanulni egy jövőért, amit a klímaváltozás akár teljesen elpusztíthat?”

A veszély egyre több embert érdekel, a világ vezető nagyhatalmait, legnagyobb multinacionális vállalatait, vezető politikusait és nagy befolyással bíró milliárdosokat még mindig nem sikerült eléggé megszólítani. Az, hogy ennek a mostani eseménynek lesz-e bármilyen utóhatása, egyenlőre még nem tudjuk, de nagyon reméljük.

Valós a veszély!

Az ENSZ Kormányközi panel a klímaváltozásról (IPCC) szervezete szerint 2030 -ra 1,5 Celsiussal lesz melegebb a világ átlaghőmérséklete mint az ipari forradalom előtt, ez pedig jelentősen megnöveli a szárazság, az erdőtüzek és emberek millióit érintő élelmiszerhiányának esélyét.

Bár minden országban más témához kapcsolódó események késztették a fiatalokat a közös kiállásra, a közös nevező: az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése!

Ausztráliában egy szénbánya létesítése ellen és az ország megújuló energiára való teljes átállását szorgalmazzák, Nagy-Britanniában komolyabb környezetvédelmi reformokat és a szavazati jog 16 évre való leszállítását, Amerikában pedig Alexandria Ocasio-Cortez Green New Deal elnevezésű reformcsomagját támogatják ily módon. (A Green New Dealről itt olvashatsz kicsit bővebben)

Hogy mennyien is vannak?

Ausztráliában 15.000, Svájcban múlt hónapban 65.000, Németországban 30.000, a francia fővárosban pedig legutóbb 5.000-8.000 közötti tömeg gyűlt össze, akiknek 75% -a középiskolás. Budapesten most pénteken nem tudjuk egész pontosan hányan vettek részt, de fotók alapján pár százan biztosan.

(Forrás: Mérce | Fotók: Unsplash)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!