Hirdetés ▼

Támogatás

A Google új mesterséges intelligenciája 40 nap alatt megtanult legalább 3000 évnyi játékot

A mesterséges intelligencia önmagában már nem annyira különleges, mert egyre több ilyen robotot és egyéb technológiai eszközt fejlesztenek ki világszerte a legzseniálisabb szakemberek. A Google új szinte emelte az iparágat: a mesterséges intelligencia után feltalálta a spanyol viasznak számító mesterséges tanulást.

A Google még 2014 -ben vásárolta fel a Deepmind nevű véget, amely a gépi gondolkodás és logika fejlesztésével foglalkozott, és foglalkozik azóta is. Nemsokára létrehozták az AlphaGo nevű programot, ami a legokosabb emberi világbajnokot, a dél-koreai Lee Sedolt is simán elverte.

Mielőtt csak legyintenénk a hírre, ami szerintünk amúgy is nagy szenzáció, szögezzük le, hogy a go nem olyan “egyszerű mint a sakk”. Egy sakkrobotot úgy készítenek fel, hogy betáplálják x darab játszma összes lépését, míg a go játéknál sokkal több szerepe van a kreatív és intuitív megközelítésnek. Ezért sokkal nehezebb botot megtanítani erre. De az AlpaGo Zero egy kicsit jobban sikerült mint azt álmainkban gondoltuk volna, mert

önmagát tanította a robot!

Az elődje, az AlphaGo még 100.000 játszma adatait használta, és csak onnantól tudta magát fejleszteni, az AlphaGo Zero azonban csak és kizárólag a játék szabályait kapta meg, azután magára hagyták.

Ezt olyan ütemben végezte, ami emberi ésszel a felfoghatatlan kategóriát súrolja. Saját magán kísérletezve rohamléptekkel tanulta meg az egészet, már három nap alatt olyan szintre jutott, hogy száz meccsből százszor megverte elődjét, ami ugyebár már legyőzte a világbajnokot. 40 napos önfejlesztés után pedig a szakértők úgy vélik, 3000 év teljes go-tudását sajátította el önmagára utalva a program. A lényeg egyébként pont ez a DeepMind szerint: a robotagy emberi beavatkozás nélkül érte el ezt a kiemelkedő szintet.

Természetesen a Google nem csupán unalomból csinálja ezt, hanem nagyon komoly tervei vannak a jövőre nézve, vezető technológiai hatalomként pedig minden esélye megvan elérni amit szeretnének. Konkrétan leginkább orvosi kutatásokban szeretné bevetni a rendszert, amelyet máris ráállítottak komplex fehérjék szerkezetének elemzésére, hogy olyan betegségeket is gyógyítani lehessen, mint a Parkinson- vagy Alzheimer-kór.

A hardverigények is sokat fejlesztettek, míg az első AlphaGo egy 48 processzoros szupergépen futott, a Zero már “csak” egy olyan hardvert igényel, amelyben két speciális felépítésű MI-processzor dolgozik.

Kapcsolódó:

A Facebook mesterséges intelligenciája elhasalt egyenlőre, úgyhogy mindenki megnyugodhat, nem lesz gépek lázadása ” SzevaszFaszi.hu

Már izgultak a konteógyárosok, pedig nincs miért, ugyanis erősen akadozik a Facebook mesterséges intelligenciája. Legalábbis azon a szinten, ahol most ők próbálkoztak legutóbb. A fél világ pánikolt egyébként, és nagy szomorúságunkra, eddig komolynak vélt vezető hírportálok (a neveket inkább nem szeretnénk leírni) olyan híreket hoztak le, hogy “a Facebook mérnökei pánikolnak, mivel a mesterséges intelligencia saját nyelvet fejlesztett”, vagy “a Facebooknak le kellett állítania a mesterséges intelligenciáját, mivel az egy hátborzongató saját nyelvet kezdett használni”.

(Forrás: PCWorld)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!


Kapcsolódó cikkeink ▼