Hirdetés ▼

Támogatás

Manhattan új árvízvédelmi rendszere egy építészeti remekmű

Bjarke Ingels, dán építész ráadásul nem csak a védelmi rendszert találta ki nagyon szépen, hanem azt is, hogyan lehet egyben közösségi térként is használni a területet.

A Sandy hurrikán 2012 -en tombolása nagyon megviselte az Amerikai Egyesült Államokat, ezért az egyik legféltettebb és legveszélyeztetettebb várost, New York -ot, azon belül is Manhattant meg kell védeni. Ehhez írt ki pályázatot a helyi kormányzat, és erre érkezett a BIG U elnevezésű Ingels és a holland One Architecture & Urbanism kooprodukciójából megálmodott nagy terv.

Sandy hurrikán
A hurrikánképződést nyomon követő meteorológusok 2012. október 22-én észlelték, hogy az addig 18-as számú trópusi depresszió néven nyilvántartott időjárási képződményben a szélsebesség elérte a trópusi vihar fokozat alsó határát jelentő 63 km/h-t. A keletkezett trópusi vihar a „Sandy” nevet kapta. A ciklon a Karib-tenger délnyugati térségében volt, és délnyugat felé tartott.

Másnap a ciklon északnak fordult, egyes fokozatú hurrikánná erősödött és 24-én délután elérte Jamaicát. A szélsebesség ezen a ponton 130 km/h volt. Kingstonban 972 mbar légnyomást mértek.

Huszonötödikére virradó éjjel Sandy mozgása felgyorsult, és a vihar kettes fokozatúvá erősödött, majd 25-én hajnalra Santiagótól nyugatra elérte a kubai partokat. A hurrikán magja ezen a ponton 40–45 km átmérőjű volt. A szélerősség 180 km/h-s széllökések mellett 130 km/h volt. A ciklon 30 km/h sebességgel észak felé mozgott. A nap folyamán a hurrikán áthaladt Kuba nyugati része fölött és elérte a Bahama-szigeteket. Pályája enyhén észak-északnyugati irányba fordult.

Október 29. -ére New Yorkban két és fél méteres vihardagály keletkezett…

A projekt Humanhattan 2050 néven fut, és egy U alakban kialakított, 10 mérföldes, a nyugati 57. és a keleti 42. utca között kialakított árvízvédelmi rendszert foglal magába.

Az építkezés kezdeti fázisa az East River Parkban indul egy 335 millió dolláros beruházással. A növényekkel díszített gátak elsődleges célja nyilván a védekezés, de fontos hogy nyugalmi időszakban a városlakóknak ne csak egy gát legyen, ezért még azt is zöld felületekkel dobják fel, és a környéken is jelentős zöld területeket alakítanak majd ki.

4 építészeti csoda a nagyvilágból:

Négy formabontó, különleges építészeti csoda, amit nem hagyhat figyelmen kívül a világ ” SzevaszFaszi.hu

Nem fognak drasztikus változásokat hozni a világban, de elindíthatnak valamit. Nem csak dizájnban nyűgöznek majd le mindenkit, hanem funkcionalitásban is. Ám ami a legfontosabb, hogy nem fognak undorítóan beletenyerelni a környezetükbe, hanem nagyon szépen idomulnak a természethez, így sosem fogunk felesleges, drága giccsparádéként gondolni ezekre.

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!


Kapcsolódó cikkeink ▼