Támogatás

Az eső miatt igencsak izgalmasra sikerült a Német Nagydíj

Meglepetés eredmények születtek: Verstappen az első helyen végzett, Vettel állhatott a dobogó második fokára, és az orosz (eddig nem túl sikeres) versenyző, Daniil Kvyat lett a harmadik. Az idei idényt uraló Mercedesek közül Hamilton csak 12., csapattársa pedig célba sem ért.

A verseny kezdetén olyannyira esett az eső, hogy a Safety Car mögül rajtolt a futam, majd a versenyigazgató döntése szerint állórajttal folytatódott. A rajt után többen is szépen felkapaszkodtak, a leglátványosabb Vettel volt, aki az utolsó helyről néhány kanyar múlva már a 12. helyen autózott. Aztán a 2. körben Sergio Perez falhoz csapta autóját, így a legtöbben, köztük Vettel, Hamilton, Verstappen és Räikönnen is a bokszba hajtott egy kerékcserére.

(Fotó: Red Bull Race)

A bokszban nem mentek teljesen simán a dolgok, mert Leclercet a többi istálló versenyzőivel nem foglalkozva veszélyes módon engedték ki a kerékcsere után, a versenybírók azonban később pénzbírság mellett döntöttek.

A 14. körben elfüstölt Ricciardo alatt az autó, két körrel később pedig engedélyezték a DRS használatát, mert megjelentek a pályán a száraz foltok. Ekkor már a másaodik kerékcseréken is túl volt a többség, és a köztes esőgumik vészesen fogytak az autók alatt. A helyzetet tovább súlyosbította, hogy az előrejelzések szerint még lehetett számítani esőre, így kérdéses volt mire cseréljék a kopó köztes abroncsokat. Végül a mezőny java része a 22. körben a lágy keverékre váltott, ezzel megkockáztatva hogy eső esetén újra ki kelljen menni.

(Fotó: Red Bull Racing)

Leclerc a gumifalnak küldte az autót, így kénytelen volt feladni a versenyt, aztán a biztonsági autót is a pályára küldték. Miközben a biztonsági autó a pályán volt az eső ismét esni kezdett, így nyilvánvaló volt egy újabb kerékcsere a legtöbb versenyzőnél. Hamiltont 5 másodperces büntetéssel sújtották, mert a bokszba menet rossz oldalról kerülte meg a bóját. A Safety Car levonulása után az esőben megint ment a helyezkedés, nem sokkal később azonban úrja jöhetett, mert Hülkenberg is összetörte az autót. Miután a 45. körben ismét lement a biztonsági autó, már Verstappen – Bottas – Hamilton – Albon – Sainz sorrendben folytatódott a verseny.

Formula 1 on Twitter

From P10 on the grid, @Charles_Leclerc was poised to make a challenge for the win at Hockenheim 🚀 Until disaster struck just before the halfway stage 💥 #F1 #GermanGP 🇩🇪 https://t.co/AHz6AdD9WG

A mezőny sorban cserélte az esőgumikat vissza a lágy-keverékre, de leginkább azok jártak jól akik korán mentek, így került előre Lance Stroll, Daniil Kvyat és csapattársa, Albon is.

Nem sokkal a verseny vége előtt Bottas is gumifalnak vágta a Mercedest, aki nem is tudta folytatni a versenyt, Hamilton pedig sokat hibázott, így nem sikerült jelentősen előre haladnia, ráadásul az egyik piruettezése alkalmával még a gumik is sokat sérültek, így megint bokszba kellett hajtania.

Formula 1 on Twitter

A difficult and dizzying day for both Mercedes drivers at Hockenheim 🔄 😵 #F1 #GermanGP 🇩🇪 https://t.co/x8u4opjBMT

Aztán elértünk a verseny végéhez. A nem mindennapi futamot végül Max Verstappen nyerte meg, második helyen Vettel majd harmadikként Daniil Kvyat ért célba. Pontszerző helyen végzett még Stroll, Sainz, Albon, Räikönnen és Giovinazzi, a 9. és 10. helyen pedig a két Haas ért be.

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!