Támogatás

A levegőmentes abroncs az új őrült találmány

Nem egy földöntúli ötlet, mégsem nagyon látható még belőle. Ennek oka az, hogy hosszan tartó kísérletezés indult, de várhatóan 2024 -re már élesben is láthatjuk majd az airless abroncsokat.

De hogy ez mégis miért lesz jó? Azért annyira nem nehéz a megfejtés: a gumiabroncsok kialakítása nem tartalmaz levegőt, tehát a defekt teljes mértékben elkerülhető, illetve nincsen problémás kerékcsere az út szélén. Az airless abroncsok nem csak pihekönnyűek, hanem sokkal rugalmasabbak is, így sokat hozzátesznek a felfüggesztés rugózásához.

A levegőmentes abroncsok története egyébként egészen az 1865 -ös évekig nyúlik vissza, bár nyilvánvalóan a technológia akkoriban nem ez volt. Charles Goodyear úttörője volt a gumiabroncsok tökéletesítésének, kifejlesztett egy tömörgumit, viszont ennek nem volt rugózása, úgyhogy a komfortérzet nem volt az igazi. Később pedig J.V. Martin 1938 -ban keményfa és gumi használatával “Airless Safety Tire” -t alkotott, de hamar megbukott tartóssága miatt, meg valószínűleg annyira biztonságos sem volt.

Az 1970 -es években Pavlics Ferenc, az Apollo program egyik műszaki munkatársa próbált a Földön is hasonló gumikat fejleszteni mint a holdjárókon. Annak ellenére, hogy számunkra elsőre nyilvánvalónak tűnik, hogy egy fémből készült acélhuzalokkal körbevont kerék alkalmatlan bármiféle közlekedésre ezen a bolygón, azért Pavlics megpróbálkozott vele.

De miért tartott ilyen sokáig kitalálni ezt?

Azért, mert egyszerűen nem talált senki olyan anyagot, mellyel kiváltható a most használatos autógumi, hogy bírja a több ezer kilométeres távokat és évekig használható is legyen. Eddig… mert most a GM és a Michelin egy új kompozitot fejlesztett ki.

Lehet, hogy egyszer még Elon Musk elektromos pickupjára is felkerülhetnek ezek az abroncsok:

Elon Musk elektromos Tesla Pickupja sokkal futurisztikusabb, mint bármelyik Tesla eddig ” SzevaszFaszi.hu

Bár 2016 -ban még arról volt szó, hogy először a Tesla Model 3, Y és Semi Lorry fejlesztése az elsődleges cél, Elon Musk változtatott a terveken, mert a Ford és a GM is szorongatja őket elektromos pickupok fejlesztésével. Amerikában húzóágazat egyébként ez a kategória, és elektromos kivitelben ilyennel előrukkolni egy igazi aduász!

(X) Támogasd a magazint, hogy minél igényesebb tartalommal szolgálhassuk olvasóinkat!

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!