Hirdetés ▼

Támogatás

NBA – minden IS, avagy Lebron James a kosárlabda C. Ronaldoja

Végre elindult a 2018-2019-es NBA szezon. Pontosabban az alapszakasz. Sablonos fordulattal írhatnám azt, hogy „már mindent leírtak, mindent elmondtak erről a szezonról”, de egyrészt nem szeretek sablonos lenni, másrészt meg nem is írtak le még mindent. Az most jön. – Kovács Márk írása

Állandó vesszőparipám, hogy az arra fogékonyak legyenek hálásak a sorsnak, hogy olyan korban élhetnek, ahol egyszerre láthatják játszani Messit, C Ronaldot, Federert, ÉS természetesen Lebron Jamest. Persze biztosan van még több korszakos tehetség jelenleg a Földön, de a többi sport valójában nem érdekel.

Lebron James a kosárlabda C. Ronaldoja, de ennek a kifejtése egy másik cikk témája lesz. Legyen elég most annyi, hogy egy jó adottságokkal megáldott, tudatos, a sikerért tenni is hajlandó szupersportolóról van szó.

Jamest lehet szeretni, vagy nem szeretni, imádni, akár gyűlölni is, de most már egy valamit nem lehet, figyelmen kívül hagyni és az érdemeit nem elismerni. A Cavaliersszel megtette, amit lehetett. Hogy mi marad utána Clevelandban, az 10 év múlva már senkit sem fog érdekelni. 34 évesen meglépte azt, amit vártak tőle, a Lakersbe igazolt. További párhuzam, hogy talán ugyanaz lesz ő Los Angelesnek, mint anno C. Ronaldo volt Madridnak.

Persze bármennyire is nem volt meglepő ez a lépés, azért van mélysége a döntésnek. A Lakers egy tehetséges fiatalokkal teli csapat, és ilyen helyzetben James még nem bizonyított. Lehet ez még egy méretes bukta is, de én már csak azért sem szurkolok ennek, mert ha a tanuló év helyett lesz 2-3 lyukas szezon, akkor hiába költ évente dollármilliókat a teste formában tartására, egyáltalán nem biztos, hogy meglesz az aranysárga-lilákkal is az áhított gyűrű. Pedig járna neki. És még akkor is ezt mondom, ha régen egyáltalán nem kedveltem, és most is csak a maximális tiszteletig jutottam el vele kapcsolatban. A legendák jók, kellenek a sportnak. Kellenek a jó sztorik, a hősök, hogy valaki majd emiatt legyen 10-15-20 év múlva még jobb, még nagyobb, még királyabb!

Ha már a legendáknál tartunk, akkor jöjjön a GSW. Szimpatikus szurkolók, szimpatikus csapat (na jó Green egy igazi gyökér…), és ami nekem fontos, hogy az a Steve Kerr az edző, aki 5x lett bajnok a valaha volt legjobb NBA csapattal, Michael Jordant  a soraiban tudó Chicago Bullsszal. A Warriors már most is négyszeres bajnok lehetne sorozatban, ha nincs James és a 2016-os hihetetlen leolvadás a döntőben. De idén meglesz a vágyott three peat, és ezzel a legnagyobbak közé emelkednek.

Ez persze sport. Soha nincs 100 %-os esélyes. Mondjuk, azt nagy biztonsággal ki merem jelenteni, hogy az OKC nem lesz bajnok, a Chicago nem nyer többet 30 meccsnél, a Minnesota szétesik a szezon alatt, a Spurs be sem jut a PO-ba, meg még sorolhatnám.

De mi van, ha a Boston fiataljai már idén kicsavarják a trófeát az kaliforniaiak kezéből? Mi lesz, ha kiderül, hogy Meloban mégis van egy extra szezon? Ha sötét lóként befut az Utah Jazz? Nem tudom mi lesz, de így vagy úgy, legendás lesz ez a szezon. Mert akármi is történjen, valaki nyerni fog, valaki veszít, néhányan örülnek és sokan lesznek csalódottak, a milliónyi rajongónak pedig beszélnie kell valamiről!

(Írta: Kovács Márk)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!


Kapcsolódó cikkeink ▼