Támogatás

Wow! Ez a kislány éppen most vette rá az EU -t, hogy a költségvetése negyedét környezetvédelemre fordítsa!

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker bejelentette: az Európai Unió több száz milliárd eurót költ a jövőben arra, hogy a zöld energiát támogassák és visszafordítsák azt, amire azt gondoltuk lehetetlen: a klímaváltozást.

A 16 éves svéd diáklány, Greta Thunberg hatására Európa-szerte diákok tízezrei tüntetnek hétről-hétre, hogy egy sokkal zöldebb és élhetőbb világot teremtsenek. Az a szomorú, hogy fiataloknak kell közbelépniük, hogy ne ők legyenek az első áldozatai annak a fajta kapzsiságnak ami uralja a világunkat.

Korábban már írtunk a Friday for Future mozgalomról:

Március 15. nem csak a mi nemzeti ünnepünk miatt volt fontos ” SzevaszFaszi.hu

Persze nekünk magyaroknak a legfontosabb, de a világon olyan eseménysorozat zajlott, ami méltatlanul kevés helyet kapott a magyar médiában. A klímasztrájk azonban éppen annyira szükséges mint megemlékezni nemzeti hőseinkre! Teljesen véletlen, hogy a világon zajló békés de annál hangosabb tüntetéssorozat egyik fő momentuma éppen erre a napra esett, de ennek semmi köze nem volt a mi ünnepünkhöz.

Juncker amellett, hogy megígérte, a 2021 -től 2027 -ig tartó pénzügyi ciklusban az EU 1000 milliárdos költségkeretének negyedét a megújuló energiák támogatására fordítják élesen kritizálta Donald Trump amerikai elnököt is.

Mr. Trump és barátai úgy vélik, a klímaváltozás csupán ideológiai kérdés, kitalált dolog…valójában viszont valami nagyon veszélyes dolog kezdetét láthatjuk.
– mondta Juncker

Az elnök saját bevallása szerint korábban nem hitte, hogy a fiatalok komolyan gondolják ezt, de az utóbbi időben nagyban változott a véleménye a helyzetről.

Az Amerikai Egyesült Államok kilépése a Párizsi klímaegyezményből csak Trump elnök 2020 -as ismételt győzelme után lehetséges, és egy nagyon nagy kihívást jelenthet az EU számára, akik éppen most akarják kicsit komolyabban venni a problémát. A jelenlegi egyezmény egyébként nem jár semmiféle következményekkel az alól, ha nem tartja be valaki, már ha nem számítjuk következményként azt, hogy az élhető jövőt teszik kockára.

Az ENSZ Kormányközi panel a klímaváltozásról (IPCC) szervezete szerint 2030 -ra 1,5 Celsiussal lesz melegebb a világ átlaghőmérséklete mint az ipari forradalom előtt, ez pedig jelentősen megnöveli a szárazság, az erdőtüzek és emberek millióit érintő élelmiszerhiányának esélyét. Ennyivel kell visszaszorítani a felmelegedést.

Hogy érzékeltessük, miért Greta Thunberg volt a legalkalmasabb arra, hogy vezesse azt a mozgatóerőt, amit a diákok képeznek, azt a beszédét osztanánk meg veletek, amivel Juncker elismerését is kiérdemelte:

Greta Thunberg, vegán, környezetvédő erős beszéde

Greta Thunberg, 16 éves vegán, környezetvédő aktivista megüzente: A változás készülőben van; akár tetszik, akár nem. Segíts terjeszteni az üzenetet:…

(Borító: Unsplash)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!