Hirdetés ▼

Támogatás

Tudod mi a közös Marlon Brandóban, Peter Fondában és John Travoltában? Hogy eggyé vált velük a motorosdzseki!

Talán nekik köszönhetjük világhódító útjukat.

De ez az öltözet nem csak egy stílust képvisel, hanem egy életformát. A mai motorosokon csakúgy mint a címben felsorolt három úriemberen, vagányul fest, és talán bárkire ráadhatnánk eggyel nagyobb arc válna. A valódi biker jacket életérzés sosem fog kimenni a divatból, és őszintén, nem is sajnáljuk. Egy kicsit sem.

A legjellegzetesebb történelmi bőrdzsekis figura akit nagyon sokan megismerhettek, az Marlon Brando, a magyar származású Benedek László-rendezte A vad című filmben.

A bőrkabátok történetéig egészen 1913 -ig kell visszamennünk a múltban, ekkor alapította ugyanis két orosz bevándorló Irving és Jack Schott a Schott NYC-t Manhattanben. Nem sokkal az első világháború után volt ez, és ekkor kezdtek el az emberek egyre inkább motorozni, ezért eredetileg olyan esőkabátot akartak létrehozni, ami megfelel a célnak. Aztán Irving megalkotta a ma is nagyon menő bőrdzsekit.

Irving kedvenc szivarja, a Perfectó után kapta a nevét, és a dupla réteg mellett meleg gallért, illetve asszimetrikus cipzárt kapott. A cég azt állította, ők csináltak a világon először ilyen fajta elrendezést a bőrkabáton, mert elsődleges volt a kényelem, ez pedig biztosította, hogy a motorosok nyugodtan rádőlhessenek a tankra.

A legnagyobb sikert nyilvánvalóan a legendás Marlon Brando film hozta meg, fiatal amerikai férfiak ezrei akartak maguknak is egyet, hogy igazán férfinak érezhessék magukat. Ezután a 60 -as és 70 -es években rockerek és punkok is rendszeresen jelentek meg biker jacketben, így egy idő után összefonódott a szubkultúrával. Ma pedig már nem csak a vadak hordanak ilyet, hanem bármelyik hétköznapi figurára ráadható.

(Forrás: Roadster| Fotók: Unsplash)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!


Kapcsolódó cikkeink ▼