Támogatás

Egy bazinagy zöld fal épül London belvárosában. Mármint növényekkel teli…

A Sheppard Robson építészstúdió lett megbízva a feladattal, hogy egy olyan monumentális zöld növényzettel körbevont épületet tervezzen, melynek fő feladata a károsanyag-kibocsátás ellensúlyozása London egyik nagyon fontos közlekedési csomópontjánál.

A Citicape House névre keresztelt zöld épületen összesen 400 000 élő növény foglal majd helyet, és amellett, hogy nyolc tonna szén-dioxidot köt meg, hat tonna oxigént termel évente. Emellett pedig nagyon mutatós, igazi oázis a betondzsungel kellős közepén.

Egy ennyire kiemelt helyen valódi törekvés volt, hogy új megoldásokat nyújtsunk London legégetőbb környezetvédelmi kérdéseire, mint a levegő minősége, a zajprobléma, vagy a porszennyezés
– mondta a sajtónak Dan Burr, a Sheppard Robson partnerének szavait. (Fordítás: Forbes.hu)

Mindenképp egy olyan megoldáson gondolkodtak, mely nem egy elkülönülő, idegen zöld fallá változtatja az épületet, hanem tökéletesen illeszkedik majd a londoni körforgásba. Nem is lesz üres a tizenegy emeletes épület, ötcsillagos hotel, irodák, közösségi terek, sky-bar, gyógyfürdő, a földszinten pedig egy étterem kap majd helyet, a tetőteraszról pedig szemlélhetjük majd London nyüzsgő városát.

A Citicape House sokrétű felhasználása garantálja, hogy a városnak még sokáig szüksége is legyen rá és az emberek is (amellett, hogy Londonban is egyre inkább foglalkoztatja az embereket a klímavédelem és az egészséges környezet) könnyebben elfogadnak egy ilyen építményt, ha azt hasznosan tudják kihasználni.

Nem csak a zöld fal az egyetlen eleme, mely a fenntarthatóságot hirdeti, de az épület nyílászárói is úgy lettek kialakítva, hogy tökéletes szigetelést biztosítson, illetve az üvegezés is minimalizálja a hőveszteséget hideg hónapokon. A fal öntözése egy esővíz gyűjtő csatorna profi kivitelezése, úgy, hogy minden automatikus legyen a természeti adottságokat kihasználva.

Belmont, hol vagy?

Vajon hol tarthat a titokzatos okosváros, Belmont létesítése?

A kérdés nem költői, mert nekünk sincs sok infónk róla. Még 2017 -ben röppent fel a hír, hogy Arizonában, Phoenixtől alig pár kilométerre létesülhet a jövő városa, Belmont. Persze ma már egy magyar megyeszékhelyre is rá lehet fogni, hogy az okosvárosok felé vezető úton van, ha egyetlen naperőmű és egy mozgásérzékelő zebra van elhelyezve benne, de Belmont azért ennél kicsivel több lesz.

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!