Hirdetés ▼

Végre kiderült, hogy kell a whiskyt rendesen inni!

Megtudtuk azt, hogy a jég, dupla whiskyvel egy nagyon rossz döntés. 

A legnagyobb whiskysznobok szerint a jég egy merénylet az ital ellen, ugyanis nem fogod tőle érezni (vagy sokkal kevésbé érződik) az igazi zamata, ami egy whiskynél nagyon-nagyon fontos, ugyanis ez az egésznek a lényege. Ez nem egy házi 50-60 fokos vegyespálesz, amit csak legurítasz a szomszéddal, aztán halálhörgések közepette próbáljátok kitalálni, hogy ez most jó vagy nem.

Aki ismeri a single malt whisky illemtanát az tudja, hogy a jég teljesen felesleges a pohárba. Az amcsik (akik nagy whiskynemzet) mégis méretes jégdarabokkal isszák ezt a méltán nagyhírű italt. Tudtuk eddig is, hogy furcsa nemzet, de pont nekik nincs semmiféle szabályrendszerük a whiskyre, pedig ők fogyasztják a legnagyobb mértékben. Most viszont itt az áttörés, és megtudtuk, tulajdonképpen mitől is van íze a whiskynek és hogy hat rá a víz és a jég.

A whisky nagyon tiszta ital, mégis a színéért és az ízéért több száz vegyület felelős, zsírsavak, aldehidek, észterek, és a legfontosabb alkotóelem az íz szempontjából a guaiacol vagy magyarul gvajakol nevű vegyület. Ez kezd párologni az italban, amikor a pohárba öntöd, és felelős a whisky füstös aromájáért. A whisky aromáját pedig (ahogyan nagyon sok ízt) főleg az orroddal érzed. Ettől van az, hogy a jég egy elhibázott döntés, ha a whisky igazi zamatára vágysz, mert jelentősen csökkenti a gvajakol vegyület párolgását, ergo az orroddal sem tudod észlelni olyan intenzíven, mint mikor nincs benne jég.

Viszont a gvajakol a kutatás szerint a hordóerősségű whiskyben párolog leginkább, ami 59 fokos. Bár ilyen erősségben nem forgalmazzák, de a 40 fokig még simán elmennek a boltok polcain. Tehát a boltokban lévő whisky eleve vízzel hígított, amibe már teljesen felesleges bármit is raknod, mert nem fog semmit változtatni, maximum elrontani lehet.

De tudod mit? A legjobb, ha te magad próbálod ki: az egyiket próbáld ki tisztán, azután jéggel, majd egy kicsi vízzel. Ha egyik sem válik be, akkor jobb, ha inkább hagyod is, mert egy jó whiskyt undorral szürcsölgetni nettó hülyeség.

The Verge

Here’s the science behind adding water to whiskey.

(Forrás: nuus)

Ne légy irigy, oszd meg a többiekkel is!
Kapcsolódó cikkeink ▼