Példátlanul menő éttermek a világ nem hivatalos országúti bringás fővárosában, ahol még azok is találnak látnivalót, akik imádják a történelmet. A hangulatos óvárósban órákig lehet barangolni. Erős ajánló már a bevezetőben, és akkor még nem is írtunk le mindent.
Nem csak úgy egyébként szuper, hogy nincs dugig a város szelfibotokkal hadonászó turistákkal, hanem azért is, mert a középkori házak között, a macskaköves utakon és a szűk lépcsősorokon igen kényelmetlen lenne, ha például egy olyan helyen találnád magad, mint amiket ebben a korábbi cikkünkben említettünk.
Bár a város történelmét ott helyben érdemes kicsit jobban megismerni, azért mielőtt elindulsz és épp emiatt a cikk miatt mennél, engedj meg egy kis túrát Geruda izgalmas korszakaiba. Az egész a rómaiknál kezdődött, ugyanis az egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonaluk haladt itt el, konkrétan a mostani város kellős közepén. A Via Augusta névre keresztelt útvonal köré később erődítményt építettek, amit akkoriban Gerunda -nak neveztek. Nem is nehéz kitalálni a város mostani elnevezése miből származtatható.

De ennyit a történelemről, fotókat úgyis láthatsz a cikkben, ami viszont sokkal izgalmasabb az a város gasztronómiája. Ha nagyköveteket kéne választani, akkor biztosan a három Roca testvér lenne az, akik 1986-ban nyitották meg az El Celler de Can Roca nevű éttermet. Húzós árakkal dolgozik, de ennek ellenére igen keresett, hisz a mértékadó vélemények szerint a világ egyik legjobb étterme, amit három Michelin-csillag is jelez. Annyit viszont tudnod kell, ha most foglalsz, lehet, hogy idénre már nincs is asztalod, 10-12 hónappal előre érdemes gondoskodnod róla.
Na persze, ha egy biznisz beindul, nincs megállás. A testvérek fagyizót is alapítottak, amely a Rocambolesc névre hallgat és a Carrer Santa Clara nevű utcában találod. Fel fogod ismerni, mert elképesztően hosszú sorok állnak előtte, hogy megkóstolják a híres fagylalt kínálatot. Ja, és persze ott van még a a Normal nevű étterem is, amit a covid idején nyitottak, és a célja, hogy egy sokkal egyszerűbb, könnyebben elérhető ételkínálatot nyújtsanak, kifejezetten a helyieknek szánva. Ez persze nem azt jelenti, hogy te nem foglalhatsz asztalt, de itt is számolj azzal, hogy 1-2 hónapra előre már minden foglalt.
Ha pedig még mindig tovább feszegetnéd a gasztrokultúrális élményt, akkor mindenképp próbáld ki a La Fonda d’El Foment nevű éttermet is, amit a legtöbb utazási szakértő és gasztrozseni is meleg szívvel ajánlana. Nem túl régen nyílt, a célja pedig az, hogy eredeti katalán gasztronómiai élményt nyújtson, ami a tengeri és hegyi ételek egyvelegét jelenti, ugyanis egyik oldalról az előbbi, másik oldalról az utóbbi határolja. Erre még kifejezésük is van: mar i montanya, ami annyit jelent, hogy „hal és hús, egy tányéron.”

Na, de ha már így körbejártuk röviden a történelmét és a gasztronómiáját, akkor ideje, hogy szót ejtsünk a szabadtéri kalandokról, amihez páratlan természeti látnivalók is társulnak. A városon kívül öt síterep, a Pireneusok túraösvényei, vulkáni kúp, sík országutak és tengerparti szerpentinek. Na persze ha a városban jársz-kelsz, hamar feltűnik a sok profi bringásnak öltözött félprofi és amatőr, hisz Lance Armstrong is itt élt egy jó ideig, emiatt a bicajosok körében igen felkapott lett. Sőt, mi több, az országúti bringásokra egész turizmus épült, így lett ez a hely a világ nem hivatalos bringás fővárosa.
Nagyjából minden szinten felkészültek a biciklisek tömegeire, bringaboltokkal, műhelyekkel és a bringás reggeliket is kínáló trendi kávézókkal, utóbbi jelentsen is bármit. Azt állítják, hogy télen is alkalmas a hely egy kiadós tekerésre, de a legjobb március-áprilisban és szeptember-októberben. Szóval, ha szereted a gasztronómiát és szívesen pattansz nyeregbe, akkor IRÁNY GIRONA!
Madeirát is látnod kell:
Madeira madártávlatból MÉG ELKÉPESZTŐBB
Joshua Turner a Portugáliához tartozó Madeira-szigeteken járt, ahol megreptette a drónját.
(Forrás: forbes.hu)