Hirdetés ▼

A vietnámi erőlevest az európai gyomor is beveszi – íme a recept, amit azonnal ments el magadnak!

Nem csak a hagyományos vietnámi ebéd/reggeli része, hanem az olaszok is szeretik, méghozzá akkor, mikor valamivel helyettesíteni kéne a pizzát. Akkor biztosan jó lesz ez nekünk, magyaroknak is!

Azért erőleves, mert a teljes immunrendszered erőre kap tőle. A friss koriander jó a gyomor számára, a C-vitamin segíti a megfázás elleni küzdelemben (megelőzésre!) és a cinkben gazdag marhahús erős immunrendszert eredményez, plusz csökkenti a gyulladásos tüneteket. Nem csoda, hogy a Pho -t annyira szeretik a hazájában, és talán ennek a tudatosan összerakott levesnek is köszönhető az, hogy viszonylag egészségesek az ott élők

A tökéletes Pho hozzávalói:

  • 1,5 kg marhacsont és hús a húsleves főzéséhez
  • 2-3 csillagánizs
  • 1-2 fahéjrúd
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 db friss gyömbér
  • 50 dkg rizstészta
  • 30 dkg hátszín
  • néhány tavaszi hagyma (vagy pár szár újhagyma) tetszés szerint
  • 4-5 szár thai bazsalikom, menta és koriander
  • 10-15 dkg mung csíra (közismertebb nevén mungóbabcsíra)
  • 1 kis csili
  • 2 közepes db lime
  • 5-6 evőkanál vietnámi halszósz (bármilyen más halszósz is jó)
  • só és bors tetszés szerint

Elkészítés:

(Főzés közben a habot érdemes közben szedegetni a tetejéről, csakúgy, mint a hagyományos húsleveseknél.)

  1. Készíts egy 2-3 literes lábost, majd a marhahúst és lábszárat is tedd bele, forrald fel
  2. A hámozott gyömbért és hagymát serpenyőben megsütjük, és hozzáadjuk a lábos tartalmához
  3. Hagyd főni legalább két órán át, közepes lángon
  4. Hozzáadhatod a fahéjrudat, csillagánizs, sót és borsot, majd további 1 órán át főhet
  5.  A húst és a csontot, valamint a zöldségeket vedd ki a főzés kezdetétől számított 3-4 óra múlva, amikor már úgy ítéled meg, hogy megpuhult a marha, majd hozzáadjuk a halszószt a leveshez
  6. Vágd le a nyers marhahátszínt vékony(!) szeletekre, majd rakd félre, később (9. pont) lesz még szerepe
  7. A rizstésztát főzd meg a csomagolásán található utasítások szerint
  8. A fűszereket és egyéb hozzávalókat apróra vágjuk (thai bazsalikom, menta és koriander)
  9. A vékonyra szelt marhahátszínt egy mélytányérba (inkább tálba) rakod, és mersz rá a tűzforró léből. Ha elég vékonyra szelted, nem kell főznöd, majd hozzátesszük a levesben főtt, szintén vékonyra szeletelt lábszárat.
  10. A tálalás van már csak vissza: a mélytányér aljára kevés tésztát szedünk, jöhet a marhahús, a zöldfűszerek, az újhagyma és a csíra, majd az egészet felöntjük a forró levessel és belenyomjuk egy gerezd zöldcitrom levét.

Jó étvágyat!

Ne légy irigy, oszd meg a többiekkel is!
Kapcsolódó cikkeink ▼