Nem csak a hagyományos vietnámi ebéd/reggeli része, hanem az olaszok is szeretik, méghozzá akkor, mikor valamivel helyettesíteni kéne a pizzát. Akkor biztosan jó lesz ez nekünk, magyaroknak is!
Azért erőleves, mert a teljes immunrendszered erőre kap tőle. A friss koriander jó a gyomor számára, a C-vitamin segíti a megfázás elleni küzdelemben (megelőzésre!) és a cinkben gazdag marhahús erős immunrendszert eredményez, plusz csökkenti a gyulladásos tüneteket. Nem csoda, hogy a Pho -t annyira szeretik a hazájában, és talán ennek a tudatosan összerakott levesnek is köszönhető az, hogy viszonylag egészségesek az ott élők
A tökéletes Pho hozzávalói:
- 1,5 kg marhacsont és hús a húsleves főzéséhez
- 2-3 csillagánizs
- 1-2 fahéjrúd
- 1 nagy fej hagyma
- 1 db friss gyömbér
- 50 dkg rizstészta
- 30 dkg hátszín
- néhány tavaszi hagyma (vagy pár szár újhagyma) tetszés szerint
- 4-5 szár thai bazsalikom, menta és koriander
- 10-15 dkg mung csíra (közismertebb nevén mungóbabcsíra)
- 1 kis csili
- 2 közepes db lime
- 5-6 evőkanál vietnámi halszósz (bármilyen más halszósz is jó)
- só és bors tetszés szerint
Elkészítés:
(Főzés közben a habot érdemes közben szedegetni a tetejéről, csakúgy, mint a hagyományos húsleveseknél.)
- Készíts egy 2-3 literes lábost, majd a marhahúst és lábszárat is tedd bele, forrald fel
- A hámozott gyömbért és hagymát serpenyőben megsütjük, és hozzáadjuk a lábos tartalmához
- Hagyd főni legalább két órán át, közepes lángon
- Hozzáadhatod a fahéjrudat, csillagánizs, sót és borsot, majd további 1 órán át főhet
- A húst és a csontot, valamint a zöldségeket vedd ki a főzés kezdetétől számított 3-4 óra múlva, amikor már úgy ítéled meg, hogy megpuhult a marha, majd hozzáadjuk a halszószt a leveshez
- Vágd le a nyers marhahátszínt vékony(!) szeletekre, majd rakd félre, később (9. pont) lesz még szerepe
- A rizstésztát főzd meg a csomagolásán található utasítások szerint
- A fűszereket és egyéb hozzávalókat apróra vágjuk (thai bazsalikom, menta és koriander)
- A vékonyra szelt marhahátszínt egy mélytányérba (inkább tálba) rakod, és mersz rá a tűzforró léből. Ha elég vékonyra szelted, nem kell főznöd, majd hozzátesszük a levesben főtt, szintén vékonyra szeletelt lábszárat.
- A tálalás van már csak vissza: a mélytányér aljára kevés tésztát szedünk, jöhet a marhahús, a zöldfűszerek, az újhagyma és a csíra, majd az egészet felöntjük a forró levessel és belenyomjuk egy gerezd zöldcitrom levét.
Jó étvágyat!