Hirdetés ▼

Tudományos tények állnak az edzés utáni tojásfogyasztás oldalán

Ha izmot akarsz építeni, nem hanyagolhatod el a tojást. De vajon tényleg jót tesz nekünk?

Sokan, akik rendszeresen fogyasztanak tojást azt állítják, hogy a sárgája növeli a koleszterinszintet, ezért csak a fehérjét fogyasztják el. Legalább ennyien vannak az ellentáborban is, akik azt mondják, a tojás úgy jó, ahogy van, sárgájával együtt kell fogyasztani, ugyanis így juthatunk hozzá a megfelelő tápanyagokhoz.

Nicholas Burd, a University of Illinois professzora a kutatókból álló csapatával megvizsgálta mi az igazság. 10 fiatal férfitől vettek mintát (izombiopszia, vérminta, aminosavszint), majd egy edzés után egyik felével csak tojásfehérjét, másik felével pedig az egész tojást megetették, de minden adag azonos mennyiségű (18g) fehérjét tartalmazott.

Ezek után a kutatócsoport képes volt kimutatni, hogy melyik esetben hatékonyabb a fehérjeszintézis az izmokban (ugyanis ez az izomrostok növekedésének alapja), és arra az eredményre jutottak, hogy

edzés után az egész tojást érdemes megenni, mivel ilyen esetben 40 százalékkal hatékonyabb volt a fehérjeszintézis.

A kutatók el is magyarázták, hogyan lehetséges ez: a tojás sárgájában is találhatóak olyan tápanyagok, amik nélkülözhetetlenek, és segítik az izomépítés folyamatát és a fehérje hatékony felszívódását. Tehát a sárgája plusz szükséges adalék, nem pedig mellékes rossz.

Témába vág:

Vegán étrenddel is rendesen nagyra nőhetsz, mint ez a srác ” SzevaszFaszi.hu

Jon Venus az élő példa annak, hogy az étrend az izomnövelés egyik legfontosabb része. Persze ő ezt egy kicsit máshogy csinálta mint az átlag, és nyugodtan kijelenthetjük: követendő példa mindazoknak, akik ebben az életmódban hisznek.

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!


Kapcsolódó cikkeink ▼