Hirdetés ▼

Az IPA a legjobb, ami a sörök világában történt valaha!

Hála az égnek már a magyarok is rákaptak ezekre a kisüzemi IPA különlegességekre, és nem csak előszeretettel fogyasztják, hanem egyre több magyar főzde készít is ilyesmiket. Jó irányba halad az olcsó lágerekkel átitatott magyar sörkultúra. 

Az India Pale Ale még azokban az időkben született, mikor India még a brit birodalom gyarmatának számított. Elég rendesen meg kellett komlózni a söröket, hogy kibírják a hosszú hajóutat. Ekkor bizonyára még nem gondolták volna, hogy ezzel új kategóriát teremtenek, a jellegzetesen testesebb, keserűbb sörökkel. Az egyik nagy képviselője itthon a Soproni, a maga IPA -jával, amit azóta próbáltak már néhányan leutánozni, kevés sikerrel. A Soproni nagyot húzott, és az enyhe áremelkedés ellenére továbbra is előszeretettel vesszük le a boltok polcairól.

De hogy ne ragadjunk le csak a nagyüzemi Soproni remeknél, a Roadster felkereste az ország legnagyobb sörkülönlegességekkel foglalkozó boltját, a viszonylag jól ismert Beerside -ot. Olyan főzdék söreit forgalmazzák, mint a Põhjala, a To Øl vagy a hírhedt Tempest. Az alapító, Cserniczky Botond mesélt a kedvenceiről.

Tempest Brave New World

A neve is arról árulkodik, hogy egy korty és egy új világban találod magad. A helyi skót árpa biztosítja a sör malátaprofiljának gerincét, amely kellemes balanszba fogja ezt a keserédes IPA-t, amit telepakoltak észak-amerikai komlókkal. Egy tipikusan klasszikus, hidegkomlózott IPA, a főzde díjnyertes és egyben legnépszerűbb söre. Botond azt mondta, ha a világon csak egy sört főzhetnének, akkor legyen ez az!

Põhjala Uus Maailm

Ez meg itt a Põhjala egyik gyöngyszeme, egészen elképesztő, hogy zabpehellyel főzik az extra ízekért. Az Uus Maailm = új világ kifejezést az újhullámos trend komlókra, a Galaxyra és Mosaicra gondol. Búzával, árpamalátával és malátázatlan zabbal főzik, a még izgalmasabb malátaprofil érdekében. Egészen elképesztő lehet az íz, amit ebből nyernek. A színe halvány arany, zavart, éppcsak egy kicsit habbal.

Omnipollo Zodiak IPA

Az Omnipollo az egyik legfelkapottabb svéd sörfőzőműhely, ez az IPA -juk pedig kimondottan citrusos, kellemes, frissítő , hidegkomlós összetétel. Igazi kuriózum, de főleg a meleg nyári hónapokra ajánlott. Ahogy issza az ember, ízletes fanyarkás ízek jelennek meg, amire nem is számítasz. Egy keményvonalas IPA, a testesebb ámde frissítőbb fajtából.

Dugges High Five

Ezt a különleges sört 2007 óta gyártják, ötfajta magas alfasav-tartalmú komlóval főzik, némi grapefruitos, trópusi gyümölcsös beütéssel. Az amerikai sörnagyurak elsőszámú kedvence, de csak azért, mert nekik ez a hazai, az ő ízviláguknak leginkább fekvő sör. Kezdetben egészen magas, 7,5% -os alkoholtartalmát levitték 6,5 -re, a könnyedebb fogyaszthatóság érdekében.

Mikkeller Mastodon: Mother Puncher

Tiszta őrület, nem csak a doboza, hanem az ízorgia is. A savanyú/fanyar ízek előtérbe helyezkednek, és még egy kis édeskés ízt is érezhet az ember a kortyolás közben. Eddig azt hittük ez lehetetlen. A sörgeekek imádni fogják!

(Forrás: Roadster)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!


Kapcsolódó cikkeink ▼