Hirdetés ▼

Támogatás

5 férfias lakberendezési tipp, férfiaktól, férfiaknak!

Férfias. Olyan elcsépeltnek tűnik, manapság bármire ráfoghatjuk, de mi, akik ezt a magazint olvassuk, többnyire tisztában vagyunk a valósággal. Hisz ezt sugalljuk, erre törekszünk. De úgy mégis, mitől lehet egy lakás igazán férfias?

Minden egyedülálló férfi azt szeretné, hogy igazán egyedi és valóban elég kifejező legyen, egy kis darab a személyiségéből, amit a hálón, a dolgozószobán a nappalin és a fürdőn is egyaránt észre lehet venni. Mert ha ilyesmibe vág az ember, akkor már a lakás dizájnjának egészére kell törekedni. Most összegyűjtöttünk néhány tippet ahhoz, hogyan lehet igazán férfias az otthonod, ha még nem volna elképzelésed.

Az alapelképzelés az, hogy a sötét, maszkulin színek, a kemény anyagfelhasználás egyértelműen a férfilakás jellemzői, de nem áll meg ennyiben a dolog, de kétségtelen, hogy ezek is részei.

Az alapok

Először is tegyük tisztába, melyek azok a színek és anyagok amiknek felhasználásával tényleg olyan kecót kapunk, amivel egy valódi férfilak lesz a mienk. Tökéletes például a sötét falak, sikkes artwood fotók, letisztult, minimal, egyenes vonalvezetésű franciaágy, egyszerű, nem “giccses”, maszkulin színvilágú díszpárnák, és a lenti felsorolásban szereplő ötletek. Bár eggyel “nehezebb fokozat”, de ha szereted a vadászatot, a sportot vagy a technológiai dolgokat, akkor ebben a témakörben is csinosíthatod a lakásod, ehhez kapcsolódó kiegészítőkkel, tárgyakkal, szobrokkal és poszterekkel/festményekkel. Vannak bizonyos anyagok is, amik a férfias esztétikát sugározzák, ilyen a bőr, a flanel és a gyapjú is, amiket főleg foteleknél, kanapéknál és az ágyneműben tudsz alkalmazni.

Photo by Andrew Neel from Pexels

A fehér fal is férfias!

Bár fentebb említettük a sötét színeket, az nem jelenti azt, hogy ne lehetne fehér a fal. Főleg akkor, ha azt jó kiegészítőkkel például kék/szürke/barna kanapéval, vagy hasonlóan férfias színű egyéb kiegészítőkkel ellensúlyozod. Az ELLENSÚLYOZÁS NAGYON FONTOS, különben tök unalmas lesz. A fehér ráadásul a tágas beltér illúzióját kelti a kis legénylakásban is, úgyhogy csak ajánlani tudjuk. A lényeg, hogy fehér fal esetén találd meg a kontrasztot, találd meg, hogy hogyan tudod megtörni az egysíkúságot. Erre mindig törekedj!

Ha a fehér fal nem lenne szimpatikus számodra, akkor van még egy ötletünk. Az egyik falat emeld ki más burkolattal, ezzel is kicsit különlegesebbé téve az egyes szobákat.

Photo by Vincent Wachowiak on Unsplash

Ilyen legyen a nappalid!

A nappalid legfontosabb eleme a fotelek és a kanapé lesz, itt helyezhetik magukat kényelembe a vendégeid, itt kínálhatod a haverokat egy sörrel vagy egy jófajta, elegáns whiskyvel, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő kanapéválasztás. Egy férfilakban a kanapé anyaga tipikusan bőr vagy erős szövet, sötét tónusú (a fentebb említett barna, szürke színvilágban), sugározza a dominanciádat, hisz otthon mégiscsak te vagy az úr, illetve legyen baromi kényelmes, de ez az utolsó pont talán magától értetődő.

A kanapéhoz alapvetően nem mindig jár automatikusan a díszpárna, de ez nem azt jelenti, hogy nem vehetsz külön hozzá. A szürke kanapédra egész nyugodtan vehetsz néhány kék párnát, így egy kis színt viszel a nappalidba, ami sosem probléma, ezen felül pedig emeli a kényelmi faktort. Na meg aztán abban is egész biztosak vagyunk, hogy egy kanapé nem elég, legalább 1 de inkább 2 fotelt ajánlanánk mellé, természetesen a kanapénak megfelelő stílusjegyekkel, mind színben, mind anyaghasználatban.

A kanapé nem az egyetlen sarkallatos pont egy nappaliban, fontos, hogy egy dohányzóasztal kerüljön az ülőalkalmatosságok közelébe. Egyrészt legyen hova tenni a távirányítót (mert ugye hálóban nem tartunk tévét, csak a nappaliban!), illetve jó, ha kéznél van néhány könnyed magazin, amit lazításképp ode lehuppanva tudsz lapozgatni. (Mondjuk a mi kedvencünk a Roadster magazin)

Photo by Thanos Pal on Unsplash

Textilválasztás? Minek?

Uraim, megértjük, hogy sokan nem tudtok az apró részletekre is odafigyelni és épp elég az, hogy kitaláljuk melyik bútordarab hova kerüljön, a funkcionalitást és a kényelmet is figyelembe véve, illetve pont elég gondot jelent a megfelelő színhasználat is, és néha azt gondoljuk foglalkozzanak nők a textilszarakodással, minek szőnyeg meg egyéb hülyeségek… Pedig ez fontosabb mint hinnéd, ezek adnak egy kis pluszt az otthonodnak.

Most egyszer s mindenkorra tisztázzuk, milyen legyen a szőnyeg, a függöny, a díszpárna (az egyszínű díszpárnákon túl is van választék), illetve az ágytakaró, mert ugyan neked oké, ha egész nap szét van szórva a fekhelyed az ágyon, mikor vendégeket fogadsz, minimum egy ágytakarót azért illene rádobni.

Kezdjük a színekkel: a már fentebb is említett férfias színeken túl vihetsz a különböző textíliákba egyéb kiegészítő színeket is (amikből csak kevesebb van), mint a narancssárga vagy a citromsárga minták. Mert ugyan elsokallva nem, kis részletekbe ezeket is a férfiasabb színek közé sorolhatjuk.

Photo by Kirill on Unsplash

Aztán persze ott van a másik kardinális kérdés, hogy milyen legyen a minta? Azt valószínűleg sejted, hogy a virágmintás kispárnák sokat rontanak az összképen egy legénylakás szempontjából, egy olyan helyre ahol ezek az uralkodó stílusjegyek nem nőt viszel, hanem… na mindegy, ezt hagyjuk is… A lényeg, hogy válassz inkább geometrikai alakzatokat a függönyön, szőnyegen, díszpárnán, de ezt sem szabad elsokallni, mert zavarja a szemet.

Oké, de mi legyen a többi bútorral?

Férfiból vagy, nyilván nem fogsz tudni állandóan rendet tartani, persze tisztelet a kivételnek. Egyszerűen nem arra lettünk berendezkedve, hogy egész nap házitündérként libbenjünk a lakásban ide-oda, minden elmozdult tárgyat mérnöki pontossággal visszahelyezzünk. Többek közt a fent említett igényes, férfias mintázatú ágytakaróra is pont ezért van szükség.

De hogy érd el, hogy te is egy rendezett enteriőrbe találd magad minden nap, illetve hogy akár 10 perc alatt összerámolj, mielőtt a szeretett hölgy felmenne a lakásodra? Nem annyira nehéz, hidd el, csak figyelj. Nem fogod elhinni, de az egész csak a bútorválasztáson múlik. Bár az általunk felvázolt lehetőségek nem megelőzik a problémádat, inkább csak elfedik azt, de most komolyan, a végeredményt tekintve nem tökmindegy? Na ugye!

Photo by khloe arledge on Unsplash

Válassz zárható szekrényeket, ahol a legkevésbé vannak szem előtt “a kacatjaid”, pláne akkor érdemes ezt használni ha neked is nehéz a rend fenntartása. Így bár nem biztos, hogy rend lesz, de legalább nem látszik. A zárt, nagy komódok azért is előnyösek (amellett, hogy nem látszik mi van benne amíg ki nem nyitjuk), mert könnyebb tisztán tartani, kevés nyitott polcfelület van amin megáll a por, illetve egy ízléses, kisebb darab amellett, hogy tárolóként is jól szolgál még dekorációs elemnek sem utolsó. Itt a színhasználatra vonatkozó fentebb leírt aranyszabályokra remélhetőleg már nem is kell felhívnunk a figyelmed!

Nyűgözz le mindenkit a lakásoddal.

(X) Dél-Dunántúl legmasszívabb fenyőbútor üzlete – minden férfias lakáshoz van egy tökéletes bútordarabunk!

További ötletek saját férfibarlanghoz:

Ötletek a saját férfibarlangra, ahol közel vagy a családhoz, mégsem fognak zavarni

A Egyesült Államokban nagy kultusza van a férfibarlangoknak (man cave), ahová kicsit elvonulhatsz a család zajától, nem zavarnak a gyerekek, és az asszony sem zargat. Mégis elérhető közelségben vagy, ha nagy szükség lenne rád, és legfőképp olyan közelségben, hogy nem zavarja a párodat, hogy “már megint elmentél otthonról”.

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!


Kapcsolódó cikkeink ▼