Támogatás

Az első 100 kilométert a legnehezebb letekerni – ÍGY CSINÁLD!

Ha előtte semmiféle sportot nem űztél, de most eszedbe jutott, hogy mi lenne ha elkezdenél aktívan tekerni, akkor az első cél amit ki kell tűznőd, hogy meglegyen az első 100 kilométered. Onnantól kezdve már minden sokkal könnyebb lesz, de a kezdeti nehézségek, izomláz, megfelelő bicaj beállítás és ehhez hasonló akadályok NE TÁNTORÍTSANAK EL a célodtól! Persze ha komolyan gondolod és az elhatározásod szilárd. Így csináld:

Legyen egy jó miérted!

Fogyás, jobb kondi, vagy a hétköznapi stresszből való menekülés? Mindegy, a lényeg, hogy legyen egy motiváló erő.

Tervezz!

Csak nyugalom. Nem kell azonnal belefognod a 100 kilométeres távba, haladj lépésről-lépésre. Ha mindenképp növelni szeretnéd a távot időről-időre, a szakemberek azt javasolják, hogy 10 kilométerenként teljesítsd a célod. Amikor majd először tekersz 1 órát egyhuzamban, na az iszonyat szar lesz. Amikor majd két-három órán át tekersz és esetleg eléred az első 30-40-50 kilométered, akkor már jó eséllyel egy hónapja is tekersz, mégis nagyon nehéznek fogod érezni. Ne csüggedj és ne add fel! A cél a 100, emlékszel, ugye? Egy 10 hetes programba pont belefér 😉 Utána jöhet a Balaton-kör!

Nem elég keménynek lenned, kell a jó bicó is!

Persze attól sem leszel a kétkeréken haladó félisten, ha egy félmilliós biciklit hajtasz. A megfelelő beállítás kulcsfontosságú és most legkevésbé a teljesítményed miatt tanácsoljuk ezt. A rosszul beállított magasságnak köszönhetően például kilométerek százait is megteheted rossz lábtartással anélkül, hogy feltűnne, valami nem okés. Aztán jönnek a fájdalmak, amik akár krónikussá is válhatnak, különösen akkor, ha elmúltál esetleg 40 is. Utána nem csak a “biciklis karrierednek” annyi, hanem gyakorlatilag a hétköznapjaid is megsínylik. Mindez azért, met nem fordultál időben szakemberhez a bicikli optimális beállításait illetőnek.

Ne sajnáld magadtól a kaját!

A tekerés az egyik legkomolyabb kalóriaégető sport. Amint eszedbe jut, hogy ennél valamit, kapj be pár falatot. Ha szakértő, tapasztalt bringásokat kérdezel meg róla biztosan adnak majd neked némi jó tanácsot, mit érdemes. A hidratálásra pedig különösen figyelj, mert észre sem veszed és a kiszáradástól máris lefordultál a nyeregből. Ha pedig a tested jól bírja, az izomzatod nem biztos, nyilvánvalóan a bevitt folyadék mennyisége arra is komoly kihatással van, úgyhogy ezt valóban komolyan kell venni!

Pihenj is!

Valószínűleg mikor hosszú évek után újra nyeregbe pattansz, mikor megfogan a nagy elhatározás, hogy te márpedig biciklizni fogsz a kanapén döglés helyett, a kezdeti lelkesedés miatt nem nagyon akarsz majd mással foglalkozni. Pedig eláruljuk, hogy nagyon jó volna pihenned néha egy kicsit, mert ha nem hagysz elég időt a regenerálódásra, akkor nem javulni fognak az eredményeid, hanem vészesen romlani. A következő lépcsőfok, hogy ott porosodik majd valahol a bicaj, vagy ruhákat teregetsz rá, mint ahogy a szobabiciklik végzik általában.

A család az első, aztán a tekerés!

Amikor elértél már arra a pontra, hogy más nem jár a fejedben, csak az, hogy munka után el kéne menni tekerni, vagy szombaton hajnalban kéne kelni letekerni egy pár kilométert, akkor vagy ám igazán “bajban!” Megszállott lettél, egy igazi kerékpáros arc! Egy pro tipp apukáknak: hétvégén te kelj a legkorábban, és érj haza mire az asszony elkészíti a reggelit, reggelizz együtt a családdal! Elkerülöd vele a kellemetlen megjegyzéseket és kérdéseket és hidd el, baromi jól fog esni egy kiadós kalóriabomba a reggeli testmozgás után.

Próbáld ki csapatban!

Nem könnyű bringás barátokat szerezni, de ha sikerül beilleszkedni egy társaságba, akkor jó ha tudod, hogy a veterán bicajosok igenis odafigyelnek a kezdőkre. Szélárnyékot kapsz tőlük, hogy tartani tudd az iramot, ráadásul így nem annyira unalmas és egyhangú a tekerés. Minden szempontból tök jó!

(Forrás: WeLoveCycling \ Fotók: Unsplash)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!