Hirdetés ▼

Támogatás

Szeretnéd látni a rémálmaid? Itt vannak! – a lengyel művész fantáziája elszabadult, és láthatóan nem sikerült megállítani időben

Zdzisław Beksiński művészete olyan, mintha rémálmokat fotózna. A valóságos tárgyak mellett helyet kap az álmokból ismert látványvilág, A szürrealizmus keveréke a valósággal, és a horror keveréke beteg világunk természetességével. Minket teljesen lenyűgözött!

„Álmomban egy emberi alakot látok, akinek egy darab nyers hús van a feje helyén. Ez az ember a földön fekszik, belegyökerezve a földbe, ugyanakkor beszél hozzám. Segíteni akarok neki behatolni a földbe, amiért is az egész érzéketlen beszélgetés folyamán lépkedek rajta. Ez a szituáció nem döbbent meg vagy borzaszt el, egy átlagos álom ez, és minden momentuma közönségesnek és mindennaposnak tűnik. Csak miután felébredek és kielemzem a részleteket, döbbenek rá, hogy álmomban csaknem minden szokatlan, bizarr, és elborzasztana, ha ébren élném át. Hát ezt nevezem én az álom egyenes beszédének. Ez egy prózai látomás, mindamellett a vér itt nem vér, a fájdalom nem fájdalom, a bűn nem bűn; és semmi sincs, ami ellen tiltakozhatnánk, hiszen körülbelül annyi értelme lenne, mintha a hóesés ténye ellen tiltakoznánk.”

Zdzisław Beksińskit egyébként 2005 -ben gyilkolták meg. Sajnos több lidérces művét már nem láthatjuk.

(Képek: Boredpanda)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!