Hirdetés ▼

Támogatás

Ez a mi TOP 5 kedvenc gengszterfilmünk

Gyerekként a legtöbben arra vágytunk, hogy igazi gengszterek lehessünk. Ez teljesen normális. Legtöbben végül nem válunk azzá, pláne nem leszünk maffiavezérek. Viszont felnőtt fejjel már inkább megnézzük ezeket a filmeket. Most olyan legendás +1 új alkotást mutatunk be, amiket kötelező megnézni.

A sebhelyesarcú

Al Pacino -t nem kell sokaknak bemutatni. Az amerikai filmtörténet egyik legmeghatározóbb alakja, ezt tudja is magáról, nem is vállal el akármilyen szerepet. Olyan nagyon fajsúlyos filmek kötődnek hozzá, mint a Keresztapa trilógia, A sebhelyesarcú és az Egy asszony illata, amiért már 1992 -ben Oscar-díjat kapott. Megszámlálni nem tudjuk hányszor néztük már végig, az elejétől a végéig egy nagyon érdekes, izgalmas, de elég erőszakos film lett, ami egy gengszterfilmnek bocsánatos bűn. Tony Montana, a filmben alakított karakter neve a történelem része lett és mi, akik még életünkben láthattuk, sosem fogjuk elfelejteni ezt a zseniális szerepet.

Sztori: Tony Montana, a kubai bevándorló Amerikában akar új életet kezdeni, de nem mint egy tisztességes dolgozó állampolgár, hanem mint a gengszterek gengsztere. Okosan, erőszakosan lépked felfelé a ranglétrán és miközben Miami egyik legnagyobb alvilági figurájának Frank Lopeznek dolgozik, a háttérben már zajlanak a törekvései arra, hogy letaszítsa Franket és átvegye helyét.

Nagymenők

Robert De Niro, Joe Pesci, Tobin Bell, Ray Liotta… nem is soroljuk tovább ezt a színészgárdát. Ezt a klasszikust, akár csak a lista további filmjeit és a Sebhelyesarcút, kár kihagyni, de tényleg. Martin Scorsese mindig is nagyon értett a gengszterfilmekhez, mondhatni legendának számít a rendezők körében. De a színészek és a rendező ajnározásáról ideje visszatértünk a filmre: tökéletesen mutatja be a ’60 -as években élő gengszter nagymenők életét és mindennapjait. A film hibátlanul építi fel a karaktereket, nem siet el semmit, nem ugrál a történetben, végig követhető és izgalmas. Nagyon nagy hiba kihagynod, ne tedd!

Sztori: Henry kölyökként mindig is vágyta azt az életet magának, mint amit látott az igazi nagymenőktől. Az öreg Jimmy hamarosan felkarolja a kölyköt és kisebb megbízásokat teljesít, majd hamarosan nagyon sok pénzt csinál magának és szépen lassan kitapossa magának az utat. Pár év elteltével igazi nagykutya válik belőle, de a sikeres gengszterélet annyira elviszi, hogy a bukása borítékolható.

Casino

… és ha már Martin Scorsese, itt van még egy remekmű, nem kis meglepetésre Robert De Niro, Joe Pesci és Sharon Stone szereplésével. A film a történet végéről indul és maga Robert De Niro a narrátor alatta, ő meséli el az egész történetet, mi, miért, hogy történt. Las Vegas tündöklése és bukása egyben, rengeteg svindlivel, nagyon ötletes húzásokkal. A filmet állítólag valós események ihlették, ez pedig nem is annyira elképzelhetetlen, tudva azt, hogy Vegast a bűn városának is nevezik. A műfaj egyik kiemelkedő filmje.

Sztori: A maffia egyik megbízottja, Sam “Ász” Rothestein Vegasba költözik, hogy a gengszterek által vezetett egyik kaszinót felügyelje, amin napi több millió dollár megy keresztül, ennek java tisztára mosott pénz. Bevisznek, kivisznek, fű alatt rakosgatják a lóvét és nem ijednek meg semmitől. A gazdag kaszinófőnök élete rendeződni látszik, elveszi feleségül a luxusprostiként dolgozó Gingert, születik egy gyermeke majd akár happy end is lehetne a történet vége, de minden a feje tetejére áll, mikor megjelenik a városban és a kaszinójában gyermekkori jóbarátja, aki a maffia megrendelésére követ el bérgyilkosságokat. Közben Ginger is egyre távolabb sodródik férjétől és a kemény drogokba menekül a mindennapi stressz elől.

Amerikai gengszter

Ez a film talán jobban kilóg a sorból, méghozzá azért, mert teljes mértékben a fekete gengszterre és családjára épült a történet. Denzel Washington nagyon jól játszotta el a bűnözőt, nagyszerű drogbáróként mutatkozik, okos, cseles és nagyon karakán. A történet nem mondjuk, hogy rossz, de kicsit alulmarad a lista többi szereplőjéhez képest, viszont ettől még nálunk belefért a TOP 5 -be.

Sztori: Frank Lucas a gengszterfőnök sofőrjeként csak egy senki volt, de annak hirtelen halálakor elkezdi kialakítani saját droghálózatát. A kábítószer jól fizet, ő pedig sok mindent ellesett, így elég dörzsölt maffiavezér lett belőle ahhoz, hogy szépen megéljen. Ahogy hatalmas kiteljesedik, a magányos rendőr, Richie Roberts egyre közelebb kerül hozzá, és hajszálnyira van attól, hogy nyakon csípje a drogbárót, aki egyre szemtelenebb és a nyílt utcán is fejbe lő bárkit a pénzért.

Az Ír

Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci sosem öregszenek ki a gengszter karakterekből. Ez a legújabb filmje a hírhedt Martin Scorsese -nek, akinek már a neve eladja a filmet. Pár hét leforgása alatt nagy sikere lett, bár akik a komolyabb akcióhoz és pörgéshez szoktak hozzá nagyon hosszúnak és unalmasnak találják majd, ellenben azokkal, akik ezek miatt a kultikus figurák miatt nézik, illetve szeretik a lassan kibontakozó történeteket. Hiába, ilyen vén rókákkal nagy ugrándozás már nem lesz. A Scorsese filmek az egyetemes filmtörténet ünnepe, és ebből az állításból egyszerűen nem engedünk.

Sztori: A gengsztereposz a háború utáni Amerika szervezett bűnözését mutatja be Frank Sheeran, egy második világháborús veterán, és a XX. század leghírhedtebb alakjainak dolgozó simlis és bérgyilkos szemén át. Az évtizedeket átölelő történet az amerikai történelem egyik legnagyobb megoldatlan rejtélyének, a legendás szakszervezeti vezető, Jimmi Hoffa eltűnésének krónikája, monumentális utazás a szervezett bűnözés rejtélyeinek, belső viszályainak és a nagypolitikához fűződő kapcsolatainak rejtett bugyrain át.

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!


Kapcsolódó cikkeink ▼