Támogatás

Hallottál már folk-rockot breton nyelven? Most hallasz!

Fogadjunk, hogy azért kattintottál erre a cikkre, mert nem tudod milyen az a breton nyelvezet. Mi sem tudtuk! A Kick Your Heart zenekar egy ideje már tolja ezt a folk-rock, folk-metal, folk-punk stílust, aminek a hangzásvilága közel sem olyan, mint amilyennek így első olvasatra tűnik, hanem annál sokkal királyabb. Egy alkalommal már írtunk egy korábbi dalukról, ami különleges, kelta hangzásvilággal megírt, olyan kiváló YouTuber énekesnő közreműködésével készült, mint, Ellie Kamphuis de az új daluknak is van kelta vonulata, amellett, hogy az ének fülbemászó és akaratlanul is fél napig dúdolod magadban, pedig nagy eséllyel semmit sem értesz belőle.

A Tri Martolod eredetileg egy bretagne-i népdal, ami breton nyelven íródott. Azért nem ismered a bretont, mert ezt a nyelvet a világon mindössze 200.000 ember beszéli, főleg Észak-Franciaországban elterjedt, mert itt élnek ők, a bretonok, az ősi kelta nép leszármazottjai. Nagy valószínűséggel a 4. és 6. század között, két hullámban érkeztek a francia területekre a Brit-szigetek délnyugati részéről. Az, hogy mennyien beszélik folyékonyan és mennyien értik meg, csak megbecsülni lehet, ugyanis a francia statisztikai hivatal sajnos nem közöl ilyen adatokat.

A Kick Your Heart zenekar nem az egyetlen együttes, akik az elmúlt hónapokat ennek a népdalnak a feldolgozásával töltötték. Így tett az Eluveitie a svéd folk-metal együttes, mely Inis Mona címen írta meg ennek a kicsit erősebb átiratát – vagy a bretagne-i kelta származású Nolwenn Leroy és a francia Alan Stivell, akik ugyancsak profin átdolgozták ezt az érdekes dalt.

A zenekarunk állandó tagjai Pásztor Dániel, tin whistle-el (ír furulya), mely gyönyörűen adja a kelta hangzásvilágot és Takács Róbert basszusgitárral, ami ezen a felvételen kifejezetten jó, morgós hangzást ad, valamint jómagam, Tamasóczki Bence, aki a szokásos Van Halen-es hangzásvilágot hozza a Floyd Rose-os Hohner gitárjával. Énekest találni ismét nagy feladat volt, sokkal nehezebb, mint a “The wolves are Coming” dalunkhoz Ellie Kamphuis közreműködése. Az énekesi posztot ezúttal Maude Théberge vállalta el. Maude-ot egy internetes énekes-keresési hajtóvadászat során leltük. Az egész világot átkutattuk, hogy egy olyan előadót találjunk, aki el tudja énekelni valódi francia akcentussal és helyes breton kiejtéssel a Tri Martolodot. Ezért volt annyira nehéz. Rengeteget tárgyaltunk énekesekkel, de az volt a tapasztalat, hogy ami nem angol nyelvű dal, azt nem merik vállalni. Maude-ot kb 3 hónap után találtuk meg. Facebook-on vettük fel vele a kapcsolatot és azonnal vállalta a produkciót. Igazi profiként viselkedett. Megadtuk az instrukciókat és megcsinálta a dalsávokat és a videókat is.
– mondta szerkesztőségünk kérdéseire a zenekar producere, Tamasóczki Bence

De nem csak az énekes megtalálása volt izgalmas kutatómunka, hanem a dobos lány is hosszú keresgélés árán került a zenekar látóterébe. Ezúttal (előző dalukkal ellentétben) az elektromos dobgép helyett szerettek volna valódi dobot hallatni, úgyhogy eltökélt szándékuk volt olyan tehetséget találni, aki képes ebben a stílusban dobolni. Temérdek Eluveitie és Slipknot feldolgozást hallgattak meg, rengeteg cover videót végignéztek, mígnem rátaláltak egy kiltbe (Wikipédia) öltözött, kék harci festéssel doboló lányra, Patrycja Wojkowskára. Bár ő lengyel, a szíve mélyén egy igazi kelta harcos Bence szerint, akinek csak egyszer kellett írni az előadói Facebook oldalára, és örömmel vállalta a felkérést.

Így lett ez a dal egy igazi kanadai-lengyel-magyar koprodukció. A Kick Your Heart legfőbb vágya, hogy egy albumnyi dalt összehozzanak és eljussanak a dalaik a világ minden szegletébe. A dalokkal lassan haladnak, de a SzevaszFaszi szerkesztősége végig nyomon fogja követni munkásságukat, és őszintén szólva, mi már alig várjuk, hogy a következő klipet is megmutassuk olvasóinknak.

Nézd meg a zenekar előző klipjét is!

Aki egy jó, dallamos, kelta hangzású folkmetált szeretne hallani, az most ide figyeljen!

Folkmetál és magyar zenekar? Nem nagyon tudunk bandákat sorolni, nem is vagyunk otthon a témában, ezt viszont hallanod kell. Mielőtt sebesen távoznál a “folkmetál” és “kelta” címszavak láttán, szeretnénk mégis csak meggyőzni arról, hogy hallgasd meg. A Kick Your Heart sok éves zenekari pályafutását maga mögött hagyva projektként él tovább, Tamasóczki Bence zeneszerző koncepcióját váltva valóra.

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!