Támogatás

Kapásból 4 érvünk van a smart home MELLETT

Az okos otthonokat a lustaság szülte.

A mai lakásokat, újonnan épülő házakat már nagyrészt olyan okos rendszerekkel adják át, amiket a mobilunk segítségével kedvünkre irányíthatunk. Márpedig ezt imádjuk, alap emberi tulajdonságunk folytán. A smart home a kényelem, lustaság, biztonság iránti igény szülötte. Ehhez persze az kellett, hogy elérjünk egy olyan technológiai szinte, amikor az emberek 90% -nak kezében okostelefon, állandó és országos lefedettségű mobilinternet, illetve nagyon kedvező, kimondottan olcsó előfizetéses szolgáltatások vannak. Minden adott volt, már csak arra vártunk, hogy kitalálják, megvalósítsák, kezdve a lámpák fel-le kapcsolásától egészen a hőmérséklet-beállításáig, valamint a különböző biztonsági rendszerekig… és még hol van a vége!

Biztonság

Elsősorban itt persze arra gondolunk, hogy távolról, okoskamerák segítségével akár éjjel is figyelhetjük a lakásunkat, így rögtön látjuk, ha illetéktelenek szeretnének behatolni a lakásba. De ez csak a kezdet volt, mert hamarosan megjelentek az okos zárak is, amik azt jelentik, hogy gyűrűbe, karkötőbe vagy bármi másba rejtett chip segítségével egy pillanat alatt juthatsz be a lakásodba úgy, hogy kulcsokkal kéne szórakozni.

De van egy másik példánk is, ami ugyancsak a biztonsághoz kapcsolódik: például elmész otthonról, de az éppen folyamatban lévő mosást nem akarod megszakítani mikor elhagyod a lakást, ezért hagyod, had fusson a program a mosógépen. Ám történik egy váratlan hiba, és elkezd szivárogni a víz, netán sokkal rosszabb, és nem csak a lakásodat önti el, de esetleg a negyedikről leáztatod az alsó szomszédaidat is. Tudjuk, hogy egy mosógép még takarékos módban is rengeteg vizet használ fel. Az smart home adta lehetőségekkel az ilyenek egyszerűen megelőzhetőek, és ez nem csak egy elképzelés, hanem valódi, működő, létező dolog. A kritikus pontra illesztett szenzor rögtön érzékeli ha víz éri, egy másik szenzor pedig a főcsapra szerelve érzékeli, hogy probléma van, így az képes azonnal elzárni a vizet, így megakadályozva a súlyos károkat. De ez csak két példa volt az ezer közül, ugyanez működik tűz, szén-monoxid és egyéb veszélyes és váratlan helyzetek esetén.

Minden okos. Minden IS!

Mennyire rossz érzés az, mikor télen napokra elhagyjuk a lakást és vagy kikapcsoljuk, vagy annyira takarékra vesszük a fűtést, hogy gyakorlatilag a lakásban hűvös marad. A távvezérelhetőségnek köszönhetően a hosszú útról hazaérve már befűtött otthonodba érkezhetsz meg, mégpedig azért, mert még a hazaérkezésed előtt bekapcsolhatod és a megfelelő hőmérsékletre állíthatod a kazánod. Nyáron a légkondinál ugyanezen elvek szerint működik a rendszer, és sokkal többen használják mint azt elsőre gondolnád. Miért ne élhetnénk kényelmesen, ha a technológia adott hozzá?

Az okos konnektorod csak +1 eszköz és hasznos!

Azt gondolnád, hogy ahhoz, hogy a sima konnektoraidat okos konnektorokra cseréld szét kell szedni az összeset. Tévedsz. A hagyományos konnektorodba iktatsz +1 konnektort, ami maga az okos eszköz, és ebbe mehetnek a különböző eszközeid.

Voltál már olyan helyzetbe, hogy elindulva otthonról eszedbe jutott, hogy esetleg kihúztad-e a vasalót, vagy bezártad-e az ajtót? Természetesen az a legjobb, ha minden okos-eszközt, kapcsolót, konnektort, lámpát egy gyártótól szerzel be, mert akkor egyetlen applikáción keresztül tudsz MINDENT, egyetlen panelről kezelni, abban pedig láthatod, hogy mi maradt nyitva, bekapcsolva, és mindezt távvezérléssel orvosolhatod.

A kényelem újabb lépcsőfoka…

A legközelebb a jelenünkhöz az olyan smart home asszisztensek vannak, mint a Siri, Alexa vagy a Google Home, amik hangvezérlőként funkcionálnak. Ezekhez beszélve gyakorlatilag bármit vezérelhetsz a lakásban, feltéve ha az okos eszköz és kompatibilis. Ezért is írtuk az előző pontban azt, hogyha fejlesztenéd a lakásod, mindig figyelj arra, hogy lehetőleg egy gyártó termékeit használd, illetve nézz utána, hogy az adott okos eszköz melyik hang-vezérelhető asszisztenssel kapcsolható össze.

Az okos otthonok után jöhetnek az okos városok is!

Már tényleg nagyon közel állunk ahhoz, hogy az 5G a mindennapok részévé váljon!

A Vodafone pedig rendelkezik már a kereskedelemben alkalmazható blokkal az 5G szolgáltatás nyújtásához, sőt, már volt egy tesztüzem ahol a hálózat tökéletesen megfelelt az elvárásoknak. Az 5G bár jelentős változást hozhat az életünkben, mi közvetlenül így a technológia bevezetésének kezdetekor nem fogunk érzékelni semmit.

(Fotók: Unsplash)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!