Támogatás

Három óra, amiknek érdekes sztorija van és meghatároztak mindent, amit ma a karórákról tudsz

Néhány olyan óra, amiről méltatlanul kevés szó esik az óragyártás kapcsán, pedig legendásak a maguk nemében, és mindegyik hozzátett egy keveset ahhoz, amit ma karórának nevezünk. Van köztük történelmi darab, de olyan is, aminek a története alig múlt 36.

Swatch

Erős kezdés egy ilyen felsorolásban, ez a karóra a legfiatalabb a három közül. A svájci luxusóra gyártás nagyon nem örült ennek a viszonylag olcsó, tömeggyártott karórának, ami az extravagáns dizájnnal és a minimalista megjelenésével teljesen új stílusirányzatot indított el, kezdetben több-kevesebb sikerrel. Mára pedig már a gumiszíjas, színes, hipszter-minimal karórák a fénykorukat élik.

Breguet No. 169

Ez volt a legelső tourbillon szerkezetű óra, ami azt jelenti, hogy legelőször a 18. század végén alkottak meg egy olyan technológiát, amely a gátszerkezetet és a billegőkereket magába foglaló egységet jelenti, amely a saját tengelye körül is forog. Egyetlen célja volt: a lehető legnagyobb pontosság elérése. Ez a Franciaországból száműzött és Svájcban letelepedett Abraham-Louis Breguet nevéhez fűződik. A legelső eredeti példányt a British Museumban őrzik, ezt annak idején John Arnold számára készítette.

Zenith El Primero Chronograph

A Zenith azt állítja, hogy ez volt az első automata kronográf, a történészek és óraszakértők viszont azt mondják, hogy abban az évben, 1969 -ben a többek közt Breitling és TAG Heuer -t gyártó svájci órakészítő műhely, valamint a japán Seiko is alkotott saját automata szerkezetet. Egy valami viszont megkérdőjelezhetetlen: az El Primero -t a mai napig gyártják.

A Panerai igaz története:

Az olasz luxusóra, amit Sylvester Stallone emelt fel

Az Officine Panerai az Olasz Királyi Haditengerészet kedvence volt, sok karórát gyártottak oda, most pedig már 69 boltjuk van világszerte és a kézműves óragyártás egyik legmeghatározóbb szereplője ez a márka. A legendás óra története egészen 1860 -ig nyúlik vissza, ekkor alapította Giovanni Panerai Firenzében a Ponte alle Grazie hídon kis óraboltját, mely nem csak új órákat adott el, hanem szervizként is funkcionált, illetve a város első órakészítő iskolája lett.

(Forrás: Roadster | Borító: Brad Neathery)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!