Hirdetés ▼

Támogatás

A világ legpatinásabb whiskygyártó üzemének története

Aki egy kicsit is ért a whiskykultúrához, és nem ragadt le a Jack Daniels-Ballantines-Jim Beam triónál, az pontosan tudja milyen a Glenfiddich whisky. Ez nem való csak úgy bárkinek, mert ezt inni életstílus. Egy hétvégi partira a haverokkal jéggel bedönteni, vagy a Sziget-fesztre becsempészni és ott részegedni tőle szó szerint tiszteletlenség ezzel a nagyvonalú itallal és hagyományaival, történelmével szemben.

Nagyjából 125 évvel ezelőtt alapult a családi vállalkozás, de a legnagyobbat egyértelműen az 1937 -es single malttal dobták, ami a világ egyik legértékesebb és legritkább whiskyje. William Grant csaknem húsz éven keresztül álmodozott egy saját főzdéről, amit aztán 1886 nyarán, kilenc gyermekkel a nyakában meg is valósított. Rögtön egyértelmű volt, hogy ebből egyszer egy gigászi családi vállalkozás lesz majd. Ambícióinak köszönhetően viszonylag gyorsan ismert lett William whiskyje.

Hiába a generációváltás, amit a nagy whiskyfőző mester letett, a család viszi tovább, és azóta is a legnagyobb Grant hagyományai szerint, gondos odafigyeléssel készül minden egyes csepp ital, beleértve az előállítási folyamat összetettségét és a minőségi alapanyagokat. A legjobb minőségű árpát használják, a legtisztább vizet és igazi tölgyfahordót használnak ahhoz, hogy ez a sikersztori töretlen maradjon, a jól bevált biztos recept alapján.

Azt gondolná az ember, hogy az 1920 -as években a szesztilalom rendesen megtépázta a Glenfiddich vállalatot, azonban ez nem igaz. Nehezen, de talpon maradt, és a szesztilalom ideje alatt a hat gyár egyike lehetett amely az 1930 -as évek után a borzalmasan nagyra nőtt keresletet kielégíthette. A tilalom valójában óriási hasznot hozott. Elég ha belegondolsz abba, hogy a mai naptól beszüntetik a sör árusítását, és csak korlátozottan juthatsz hozzá kedvenceidhez 1-2 üzletben vagy vendéglátóegységben. Nyilván egy idő után igazán szomjazol majd a kedvenc nedűdre, ezért nem sajnálod rá a pénzt. Na, Grant és családja esete épp ilyen volt.

Aztán beütött az igazán nagy baj, a gazdasági világválság és az első világháború, amit viszonylag simán átvészeltek, az 1950 -es évektől pedig saját rézművesek érkeztek elkészíteni a világon egyedülállóan nagy üstöket, majd a tölgyfahordók gyártását is házon belül oldották már meg, így a hasznot tovább tudták növelni, a kiadások pedig jelentősen csökkentek.

Az 1960 -as és 70 -es években úgy tűnt, mintha az átlag whisky ideje lejárt volna, és ekkor húzott 20 -ra lapot a Glenfiddich azzal hogy megnyitotta saját látogatóközpontját Dufftownban, ezzel Skócián kívülre vitte a valódi single malt hírét.

De mi lehet a titok?

Nyilván a fentebb említett tökéletességre törekvés, de ezen kívül is a víz-levegő-malátázott árpa hármas összetevő a Glenfiddich Szent Grálja. Az 1960 -as években Hans Schieger megalkotta a korában úttörőnek számító háromszögletű üveget Grant legféltettebb kincséhez, ami igazi stílust adott az italnak. Azt a bizonyos vizet annyit emlegetjük, de nem írtuk még le, hogy a kristálytiszta forrásvíz egyenesen a család egyik földterületén lévő Robbie Dhu -nak nevezett forrásból származik.

A whisky minél tovább érlelődik, annál karakteresebb ízélményben részesíti stílusos fogyasztóit, ez a Glenfiddich esetében minimum 3 évet jelent. Ettől lesz igazán skót ez a single malt, és ezért kapott olyan sok elismerést története során, illetve ellátták egy aranyszarvas jelöléssel, amit még azok is könnyedén felismernek, akik nem olyan jártasak a whiskyk világában. Ahhoz képest, hogy a jó minőségű kevert megy legjobban a világon, egyáltalán nem elhanyagolható a kiváló minőségű, William Grant által megálmodott single malt jelentősége, mert ezt nem az eladási számokban is mérjük.

Tudod minek van még karaktere? Egy jó gin -nek:

Reneszánszát éli a gintonik, és úgy tisztességes ha ajánlunk is rögtön 5 újgenerációs gin -t ” SzevaszFaszi.hu

1736-ban olyan adókkal sújtotta a szeszfőzdéket, amik azért voltak hivatottak, hogy gátat szabjanak a lakosság féktelen italozásának. Thomas Wilson, Sodor és Man püspöke nem akart „részeges, kormányozhatatlan népséget”, ezért mindent meg is tett ezellen. William Hogharts rézkarcán így szerepelnek az ekkori állapotok: Na de ennyit a történelemről, mert Thomas Wilson bánatára a 21.

(Forrás: Roadster)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!


Kapcsolódó cikkeink ▼