Hirdetés ▼

Támogatás

Megépült a jövő repülőtere!

A pekingi Daxing a kínai főváros második repülőtere, és a világon méreteit tekintve egyedülállónak számít. Soha, senki ekkora repteret még nem épített. A munkálatokat 2014. decemberében kezdték el az azóta elhunyt, világhírű építészeti remekműveiről ismert iraki származású Zaha Hadid tervei alapján.

Páratlan méreteit az szemlélteti legjobban, hogy az egyetlen terminálja nagyobb, mint a londoni Heathrow négy terminálja együttvéve. Bár az az egy terminál amiből áll közel 700.000 négyzetméter, kialakításának köszönhetően maximum 600 métert kell sétálniuk az utasoknak ha a legtávolabbi kapuhoz kell eljutniuk.

Azért kellett ez a monumentális csoda ezekkel az iszonyatos méretekkel, mert a 2008 -as olimpiai játékokra felhúzott pekingi reptér az elmúlt években egyszerűen kinőtte magát.

Ezúttal nem csak a futurisztikus megjelenés volt a cél, hanem a tökéletes funckionalitás, illetve jövőbemutató megoldásokkal sikerült megoldani a check-in rendszert és a poggyászkövetést is. Előbbi arcfelismerő rendszert alkalmaz, utóbbi mobiltelefon segítségével megoldható. Annak tudatában, hogy az egyenlőre csak 4, de hamarosan már 6 kifutópályán az óránkénti 300 le és felszállást, valamint a hamarosan bekövetkező évi 45 millió utas gördülékeny és rugalmas fogadására alkalmassá tegyék a repteret, kellettek is az ilyen gyors és leegszerűsített, hatékony megoldások.

(Fotók: Roadster)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!


Kapcsolódó cikkeink ▼