Támogatás

Egy bizarr sztori mára: Hallottál már a Radium Girls -ről? Nem egy popzenekar!

A Rádiumlányok története nem csak hátborzongató, hanem egyenesen felháborító.

Az 1920 -as években voltak vállalatok, melyek azzal foglalkoztak, hogy sötétben is láthatóvá tegyenek tárgyakat, ugyanis a rádium olyan sugárzó anyag, hogy szó szerint világít a sötétben. A Radium Dial Company és az United States Radium Corporation például kimondottan órák számlapjainak festésével foglalkoztak, utóbbi azonban nem csak a kitermelést tudta megnyerni magának, hanem szerződése volt a hadsereggel, akiktől nagy tételben kaptak rendelést világító számlappal ellátott órákra.

A számlapfestés önmagában nem egy nehéz meló, és ekkor még nem alkalmaztak annyi robotot az ilyen munkára, ezért fiatal lányok puszta kézzel, gyakorlatilag minimális védelem mellett festegették a számlapokat normában. A teveszőr ecset amit használtak gyakran “kócos lett”, de újakat venni állandóan már macerás feladat lett volna, ezért arra biztatták a lányokat, hogy a szájukkal egyengessék ki az ecsetek szálait. Micsoda remek ötlet volt!

Annak ellenére, hogy a vezetők tudták milyen veszélyes, és mindenki csak kesztyűben, fogóval és ólomlemezek védelmében ért hozzá ezekhez az anyagokhoz, még azt is mondták nekik, hogy nem baj ha a világító anyag a szájukba kerül, “legalább kipirul az arcocskájuk”. Mindannyian sejtjük, mi történt ezután.

Peg Looney a Radium Dial Company 1922 -es megnyitása óta számlapokat festett. Rövidesen, alig hat év munka után elhunyt, alig 24 évesen. Először csak kihúzták egy fogát, aminek a helye soha nem gyógyult be, majd a járáa és mozgása is egyre nehezebbé vált, végül már járni sem volt képes. Annak ellenére, hogy rendszeres orvosi vizsgálatokra küldték a dolgozóikat (köztük röntgenre is, ami a rádiummal felhalmozódott szervezetet brutálisan roncsolta) az orvosokkal összejátszva rendszeresen szifiliszt és egyéb más betegségeket jelöltek meg a betegségeik okaként. Azóta tudjuk, a rádium szörnyű dolgokra képes, többek közt súlyos vérszegénységet, csontvelősorvadást, az állkapocs elhalását, illetve rákot okoz.

Ez is történelem:

Voltak olyan japán szerzetesek a történelemben, akik direktbe mumifikálták magukat ” SzevaszFaszi.hu

Az egyiptomi múmiák a leghíresebbek a világon, pedig nekik raklapnyi szolga segített megőrizni a testük jelenlegi állapotát. A japán szerzetesek sokkal szerényebb körülmények között éltek, és saját maguk intézték mindezt, az örökkévalóságig tartó meditáció és a nirvánába jutás ígéretével. Az, hogy a halál örökkévaló meditációnak számít-e, most hagyjuk is, ennyire mélyen ne ássuk be magunkat a dologba.

Egészen 1928 -ig tudott sumákolni a cég, ekkor viszont öt dolgozójuk is feljelentette őket ami akkoriban szokatlan volt. Mind az öten olyan súlyosan betegek voltak már, hogy a kezüket nem bírták felemelni a bíróságon az eskütételnél. Annak ellenére hogy a vállalat az időhúzást választotta taktikájának, komoly jóvátételt kellett fizetnie, ami ma 138.000$ -nak felel meg, illetve évente 8300$ nyugdíjat. Forintba átszámolva 38 millió és 2,2 milliónak felel meg. Nem sokkal a kártérítési per lezárta után mind az öten meghaltak.

A konkurens vállalat, a Radium Dial Company sem járt sokkal jobban, többen is beperelték őket ugyanazért a rádiumszennyezésért ami őket érte. Köztük az egyik legdurvább eset (és az első feljelentő) Catherine Donohue volt, aki nem csak fogait veszítette el sorban, hanem sorvadó állkapcsából darabok váltak le és fordultak ki a szájában, illetve elmondta a tárgyalások során, ahol gyakorlatilag már majdnemhogy mozgásképtelen volt, hogy annyi rádium halmozódott fel a szervezetében, hogy sötétben dereng.

Azt pontosan nem tudni, hogy a két nagyvállalat hány nőt foglalkoztatott nem megfelelő körülmények között a mérgező anyagokkal körülvéve, az viszont egészen biztos, hogy több százan haltak meg a munkaadóik embertelenségei miatt, akik mindvégig tisztában voltak milyen veszélynek teszik ki dolgozóikat. A nők állapota a születendő gyermekeikre is hatással voltak. Donohue fia például már gyermekkorában leukémiában halt meg, lányának pedig fejlődési problémái voltak.

Egészen az 1960 -as évekig dolgoztak az emberek rádiumtartalmú festékkel, de az 1933 -as persorozat után már védőruhát kaptak. A rádium felezési ideje közel 1600 év, úgyhogy a rádiumlányok azóta is halványan világíthatnak sírjaikban…

(Forrás: Index)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!