Hirdetés ▼

Támogatás

Az ország, ahol a szelektív hulladékgyűjtés ÉLETFORMA!

Svédország elérte az álomszintet ami a környezetvédelmet illeti, és ebből is a szemétgyűjtés része valósult meg forradalmi módon. A szemét 99% -át (!) újrahasznosítják és mindössze csak 1% végzi a szeméttelepen. Minden tekintetben egyedülálló a világon.

Az évente 4,4 millió tonna szemét java részét elektromos árammá alakítják a WTE (waste-to-energy) technológiával, a maradék kommunális szemétből pedig elég sok mindent újrahasznosítanak, az ételmaradékból biogáz lesz.

Több szemetet tudnának feldolgozni, mint amennyi nekik van

Ezért bár furcsán hangzik, szemetet importálnak szomszédos országokból. A finnektől, a norvégoktól, a britektől és az írektől összesen évente 700.000 tonna szemetet hozatnak, nem csak azért, hogy megszabadítsák a környező országokat a nagymennyiségű hulladéktól, hanem energiaforrásként használják azt.

A 32 WTE erőmű több mint 950.000 otthonnak biztosítja a fűtést, és legalább 260,000 otthont látnak el megfelelő mennyiségű árammal. A WTE erőművekről, azoknak a hasznosításáról és eredményeiről, illetve magáról a technológiáról ezen az angol nyelvű oldalon találsz még egy kis plusz infót.

A szelektív hulladékgyűjtést nagyon komolyan veszik, ezért mindenhol minimum 300 méteres körzetben szelektív hulladéktároló vagy lerakó található. Az újrahasznosítható anyagokból előállított termékes vagy csomagolások sokkal energia hatékonyabbak, mint a semmiből előállítani egyet. Szakemberek nagyon sok évig dolgoztak egy jól működő svéd modellen, de megérte az erőfeszítést.

A svéd kormány rendeletben szabályozza a hulladékgyűjtési előírásokat, és nem csak klasszikus szelektív hulladékgyűjtő járja az utcákat mint Magyarország számos nagyvárosában, hanem konkrétan elektronikai hulladékot gyűjtő autó is. Persze egy ilyen jól megszervezett koncepcióhoz a lakosság segítségére, odafigyelésére és erőfeszítéseire is szükség van, de ez ott egyáltalán nem gond. Mindenki úgy gyűjti a szemetet, hogy a feldolgozóüzemekben már nem is nagyon kell válogatással bajlódni.

Svédország az irány!

A zöld jövőt csak úgy érhetjük el, ha olyan országokra figyelünk mint Svédország. Nem csak magukat mentik meg a temérdek szeméttől, hanem a klímát a lerakókon felszabaduló metángázoktól, illetve az egyéb üvegházhatású gázok kibocsátásától. Amit Svédország tűzött ki a világon elsőként céljául, az az egyetlen járható út a jövőnkre nézve.

Kapcsolódó:

Szomorú hírünk van: idén még korábban következett be a Túlfogyasztás napja Európában ” SzevaszFaszi.hu

Amíg tavaly augusztus 1- jére esett világszinten, addig idén már május 10. óta mi európaiak “hitelben kapunk mindent” a bolygótól. Ez így egy kicsit zavaros, nem? Elmagyarázzuk: A Global Footprint Network minden évben közzéteszi a Túlfogyasztás világnapját. Ez azt jelenti, amikor az emberiség már annyi természeti erőforrást él fel, amit a Földünk már nem képes regenerálni, avagy a környezetünk kapacitását kivégezzük.

(Forrás: Impress)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!


Kapcsolódó cikkeink ▼