Hirdetés ▼

Támogatás

TOP 5 film a 90′ -es évekből, amit mindenképp látnod kell!

Olyan emlékezetes rendezések jellemzik ezt az időszakot, mint Steven Spielberg Schindler listája, vagy a Ryan közlegény megmentése. De biztosan sokan emlékeztek még Forest Gumpra és legendás “Az élet olyan, mint egy doboz bonbon.” mondatára, vagy a Titanic legnyálasabb “Soha nem engedlek el” jelenetére.

Casino (1995)

Amellett, hogy az egyik legjobb gengszterfilm (és kedvencünk is) Joe Pesci élete alakítását nyújtja, és Martin Scorsese rendezői pályafutásának egyik ékes darabja. Az pedig különösen dob a filmen, hogy megtörtént eseteket dolgoz fel, és minden addiginál hitelesebben mutatja be nekünk az állandóan nyüzsgő, szerencse városát, Las Vegast, ahol nem csak a kaszinókban kell oltári szerencse, de a bűnözők között is kell némi kurázsi.

Sztori: Sam “Ász” Rothestein egy Chicagóban élő hazárdjátékos. Miután a maffia felkéri őt, Los Angelesbe utazik, hogy felügyeljen egy kaszinót. A kaszinó napi több millió dollárt termel, Sam pedig rövid idő alatt meggazdagodik. Feleségül veszi a luxusprostiként dolgozó Gingert, és egyre biztosabb helyet foglal el az alvilági élet hierarchiájában. Megszületik első gyermeke is, úgy tűnik, hogy élete gondtalan, amikor azonban megjelenik a városban Nicky Santoro, Sam gyermekkori barátja, az események nem várt fordulatot vesznek. Santoro egy hidegvérű bérgyilkos, aki főleg a maffia megbízásából dolgozik. Ginger eközben belefásul a szürke hétköznapokba, felveszi a kapcsolatot egykori szeretőjével, és a drogokhoz fordul vigaszért.

Ideglelés (1999)

Korábban már írtunk az Ideglelésről, horrorok közt úttörő:

Ezt a 4 legendás horrorfilmet megéri végigparázni, és mindegyikhez mutatunk trailert is ” SzevaszFaszi.hu

Akár szereted a horrort, akár nem, az alábbi 4 filmben egész biztosan nem fogsz csalódni, mert őrjítően parásak, és ha csak évente egyet nézel meg, akkor a következő 4 évre biztosan megvan a horroradag. Blair Witch Project A Blair Witch Project a maga kategóriájában úttörő. Úgyértve, hogy a “kézikamerás” mozik nagyanyja.

Good Will Hunting (1997)

1997 -ben, mikor még nem volt sem Szabó Péter, sem Magyarósi Csaba, sem pedig Oravecz Nóra, akkor a Good Will Hunting jelentette minden erre fogékony ember motivációját és útmutatóját ehhez a kusza léthez, amit mi itt a Földön élünk. Nagyon mély párbeszédek, nagyon magasröptű, magvas gondolatok, amik minden egyes újranézés alkalmával újabb kérdéseket vet fel bennünk, máshol pedig újabb válaszokat kapunk. Olyan nagyszerű színészekkel, mint Robin Williams, Matt Damon, Ben Affleck…

Sztori: Will Hunting Dél-Boston munkásnegyedében él. Keményen dolgozik, amikor éppen nem valamelyik bárban iszik vagy nem kerül valami bajba. Soha nem tanult egyetemen, de fotografikus memóriájának köszönhetően megoldhatatlannak tűnő matematikai feladatokat old meg. Egy újabb kocsmai verekedés után azonban nem tud kibújni a büntetés alól, az egyetlen ember, aki ebben a nehéz helyzetben segíthet neki, Sean McGuire pszichológus.

Harcosok klubja (1999)

Valakinek sokat ad, valakinek semmit. A féktelen erőszak a kilencvenes évek végén, a millennium kapujában már nem nagyon ijesztett meg senkit. A forgatás viszont izgalmas volt, mert voltak pontok, ahol nem igazán lett elszínészkedve a dolog. Az egyik jelenetben amikor Brad Pitt és Edward Norton részegen golf labdákat ütöget, a színészek valóban részegek voltak. Sőt, az egyik jelenet forgatása előtt David Fincher azt súgta Edward Nortonnak, hogy valóban üsse fülön Brad Pittet. Pitt fájdalmas kiáltásai valóságosak. Az egyik legkeményebb jelenet azonban sérüléssel járt: Edward Norton olyan erővel ütötte meg Jared Letot, hogy felszakadt az ökle, míg színésztársának eltörött a foga. A rengeteg vér nagyon megijesztette a stábtagokat, akik azt hitték, sokkal nagyobb a baj.

Sztori: Jack azt gondolja, hogy teljesen normális és kiegyensúlyozott életet él, hollott utálja a munkáját, terápiás csoportokba jár, és csak Marlával tudja megértetni magát. Élete gyökresen megváltozik, amikor találkozik a normálisnak és kiegyensúlyozottnak egyáltalán nem nevezhető Tylerrel, aki olyan dolgokra döbbenti rá, amiről már rég elfeledkezett. Létrehoznak egy titkos csoportot, ami nemet mond a fogyasztói társadalomra, és egyre ijesztőbb eszközökkel érvényesítik akaratukat, egészen addig, amíg Jackben felmerül a kérdés: ki is irányít kit?

A függetlenség napja (1994)

A film, ami elindította ezt az egész UFO őrületet, és a film, ami elindította a szakmát egy irányba, ahol már lehet idegenekkel rémisztgetni a nézőket. Az űrlények közelsége még közelebbinek tűnt, rengetegen feltettük a kérdést, hogy mi lenne ha… Szerencsére ez egyenlőre még mindig csak fikció. Egy időt álló sci-fi, ami mindig is érdekelni fogja az embereket. Nagy húzás volt, és még így negyed évszázad távlatából is izgalmas, érdekes, minden percét élvezzük. A bemutatásának évében a legtöbb bevételt hozta.

Sztori: Az emberek épp a Függetlenség napját ünnepelnék, amikor hatalmas túlerővel rendelkező idegenek jelennek meg az égen, és arra készülnek, hogy elpusztítsák a Földet. A túlélők egy kis csoportja vállalkozik a lehetetlenre,  azonban mindössze három napjuk van arra, hogy kitaláljanak valamit.

(Forrás: Mafab)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!


Kapcsolódó cikkeink ▼