Van valami nagyon különleges abban, amikor új városok vagy országok felfedezésekor a helyi konyhát kóstoljuk meg. Valami olyasmi, amit otthon aligha találsz meg az étlapon. Valami, ami csábító és pazar megjelenésével, különleges illataival és ínycsiklandó ízével maradásra ösztökél. Valóban, az utazással kapcsolatos legszebb emlékeink közül sok az ételekkel kapcsolatos élményeinkből származnak. Íme az 5 legjobb hely, ahol enni is nagyon jó!
Kalifornia, Egyesült Államok
Amikor Kaliforniára gondolunk, és azt megpróbáljuk összekötni az étkezéssel, az olcsó, gurulós büfékben kapható street-foodok jutnak eszünkbe, amik valljuk be, nem a csúcsminőségről híresek. Kaliforniában a világ minden tájáról érkező számos kulturális hatás találkozik, és ez tükröződik a regionális konyhában. A mexikói, latin-amerikai és spanyol ételek fajsúlyosak, de emellett a kelet-ázsiai és az európai-mediterrán specialitások is közkedveltek, nem csak a turisták, de a helyiek körében is. Természetesen a tipikus amerikai klasszikusok, mint a hamburger, hotdog és almás pite nem hiányozhat. A „fúziós ételek”, azaz a különböző kultúrákból származó alapanyagok és főzési stílusok kombinációja azonban annyira kaliforniai, amilyen csak kevés helyen található a világon.

Corrèze, Franciaország
Helyi vörös és rozé borok, forralt bor, burgonya, borsó, rókagomba és szarvasgomba kísérik az ízletes húsokat és édesvízi halakat a tányéron a francia kulináris művészetben. Mindezek mellett ízesített desszertek, mint a „flognarde”, a „clafoutis”, valamint dióból, áfonyából és málnából készült likőrök is színesítik a palettát, valamint a helyi termékek tökéletesen kombinálódnak, és sokféle nagyon laktató fogást lehet készíteni belőle, amik egy egy aktív naphoz tökéletesek. Ha Corrèze környékén jársz, ne hagyd ki a helyi piacokat, ahol szezonális termékeket találhatsz közvetlenül a termelőtől. Sajtok Xaintrie-ben, diótermékek a Midi Corrézien Lou Pé dé Grillben (Curemonte), vagy a La Vie Conté (Ligneyrac) dióolaj-malma, esetleg a vad áfonya a Monédières-ben… Ezeket érdemes felírnod, vagy rábíznod a következő nagy francia túzárad az Outdooractive -ra, ahonnan mi is vettük ezeket a remek ötleteket.

Allgäu, Németország
A Németország legdélebbi részén fekvő régió is büszke lehet az étkezési kultúrájára és helyi specialitásaira. Zöld rétek, tejelő tehenek és tejüzemek – így ismerik ma Allgaeu-t. A tejtermelés hagyománya azonban alig több mint 150 éves. Az Allgaeu felemelkedése a sajtgyártás központjává egy nagyon ambiciózus emberhez vezethető vissza: Carl Hirnbeinhez. Pedig a 19. század közepéig Allgaeu nagyon szegény vidék volt, a gazdák a mezőgazdaságból és a lentermesztésből éltek. A meredek és alacsony tápanyagtartalmú alpesi rétek azonban nem nagyon voltak alkalmasak erre, és az amerikai gyapotkereskedelem fellendülése komoly válságba sodorta a régiót. Carl Hirnbein kereksedelmi útjai során rengeteg emberrel megismerkedett, többek közt sajtkészítő mesterekkel, akiket egészen Allgäu -ig vitt, hogy ott mutathassák meg a helyieknek, hogy kell ezt jól csinálni.

Nagyszeben, Románia
Ami a legtöbb turistát lenyűgözi, aki Nagyszeben megyébe érkezik, az a vidék és a középkor összefonódása. A régió az élmények és látnivalók változatosságát kínálja, a Făgăraş- (Fogaras), Lotru- és Cindrel-hegységben (Szebeni-havasok) való túrázástól kezdve az erődített templomok közötti kerékpárutakon át a Via Transilvanica útvonaláig. Mărginimea Sibiului (Szeben-Hegyalja) egy 18 települést magába foglaló kis, egyedülálló néprajzi terület neve. Ez a terület a helyi konyha fókuszterülete is. A helyi étkezőasztalokra , amikkel alig lehet betelni, a helyi pásztorok hagyományos sajtfajtai, füstölt szalonnái, gazdag levesek, a helyi családok finom zöldségei és az évszázados gyümölcsösökből származó gyümölcsök szerepelnek. Desszertnek ínycsiklandó pitéket, sőt, kézműves csokoládét is fogyasztanak, és örömmel kínálják az ide látogató turistáknak is.

Koppenhága, Dánia
Koppenhága Dánia fővárosa és Skandinávia egyik metropolisza. A várost a vízparti fekvése jellemzi: a kikötő körül az utóbbi években futurisztikus épületekkel modern városkép alakult ki. A város a kormány és a királyi ház székhelyeként izgalmas történelemmel rendelkezik, és számos pompás épület található a központjában. A város a kulináris élvezetek terén is sokat kínál, klasszikus smörrebrod (autentikus dán szendvics) és a hot dog dán változata mellett a világ legjobb éttermei közül néhányat Koppenhágában találsz, például a „Norma” -t, melyet már ötször választották a világ legjobb éttermének. A koppenhágai konyhára jellemző az a filozófia, hogy elsősorban helyi és szezonális termékeket használnak, és újraértelmezik a hagyományos északi ételeket. De az igazán nagy híresség mégsem a bonyolult és fennkölt konyhaművészet, hanem a szendvicsek. Igen, Koppenhágára jellemzőek a Smörrebröd (dänisch Smørrebrød) nevű rozsszendvicsek, sós vajjal, tetszés szerint hússal, hallal, fűszernövényekkel és zöldségekkel. A kreativitásnak nincsenek határai, és bár leírni egyszerű, egy valódi Smörrebröd -öt csak egy dán tud jól összerakni. A város területén számos hagyományos éttermet találsz, amelyek a smörrebröd új variációinak elkészítésére specializálódtak.

Kapcsolódó:
Melyek azok a helyek, ahol nemcsak olcsó, de érdemes is élni?
Az alábbi lista talán még néhány világjárót is meglep. Természetesen nem teljes, de tartalmazza a világ legszebb helyei közül néhányat. Az egy főre jutó megélhetési költségek egyik említett helyszínen sem haladják meg a havi 1500 eurót (bérleti díjjal és járulékos költségekkel együtt).