Hirdetés ▼

Támogatás

Fogadjunk, hogy nem tudtad: 100 lávalámpának köszönheted azt, hogy most ezt olvasod

Hallottál már a Cloudflare -ről? A San Francisco -i cég internetes biztonsági szolgáltatásokban utazik, pontosabban adatfolyamok titkosításával foglalkozik. Nagyjából az ő szervereiken folyik át a netes lekérdezések közel tizede, tehát jogosan nagy figyelmet kell fordítaniuk a maximális biztonságra.

Minden titkosítás véletlenszerűen előállított adatsoron alapszik, viszont egy számítógép önmagától nem képes véletlenszerűen generált adatokat létrehozni magától. Ehhez a gépeknek külső adatforrások kellenek (tök mindegy, mi az a külső forrás), hogy azokra támaszkodva tudjanak generálni. Itt jönnek képbe a címben említett lávalámpák.

A Cloudflare -nél egy egész falat teleraktak 100 db. lávalámpával, amiket kamera figyel 0-24 órában és másodpercenként legalább 1000 nagyfelbontású fotót készít róluk. Ez elképesztő adatmennyiség naponta, ebből gyúrja össze az adathalmazt a szerver, ami külön erre a célra lett kitalálva. A 100 lávalámpa kellő mennyiségű véletlenszerű színt és formát tud mutatni ahhoz, hogy biztonságos és teljesen random legyen minden. Az pedig külön rásegít erre, hogy néha besüt a nap vagy elsétál valaki a kamera előtt.

Bár az ötlet nem tőlük származik, a cég, amely ezt kitalálta már nem létezik és a szabadalmi idő egyébként is lejárt már. Hát ma is tanultunk valamit.

Még egy okosság mára, jöhet?

Kihagyhatatlan tudományos ténnyel szembesültünk, mikor rákerestünk miért oválisak a repülőgépek ablakai ” SzevaszFaszi.hu

A kérdés ami egy normális emberben fel sem merül, bennünk azonban igen. A kérdés, amire nem is kérted a választ. Hát itt van! Az ovális ablakok nem csak esztétikailag illeszkednek jobban a repülőgép formájához, hanem komoly biztonsági okai vannak.

(Borító: Markus Spiske)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!


Kapcsolódó cikkeink ▼