Hirdetés ▼

Támogatás

Mi a sikeres csajozás egyik leggyakoribb akadálya, és hogyan győzheted le?

A Miitt.hu egyedülállóknak szóló offline közösség vezetőjeként számos szinglivel beszélgetek a munkám során, és van egy visszatérő motívum, ami nem hagy nyugodni, mert bár gyökerét tekintve nem sok köze van az ismerkedéshez, mégis majd minden esetben szerepet játszik a lehetőségek elszalasztásában. – írja Pirchala Berta, a legújabb, nekünk küldött cikkében.

Ez pedig a félelem az elutasítástól.

A hétköznapokban rengetegszer részesülünk kisebb-nagyobb elutasításokban, amik egyáltalán nem viselnek meg. Például nincs a boltban az a termék, amit keresek, vagy a piacon az árus nem enged az árból, vagy a barátom nem ér rá velem eljönni koncertre, a kutyámnak nincs kedve visszahozni a botot…. és még sok más ilyen, amire 10 perc múlva már nem is emlékszünk. Ismerkedéskor viszont sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítunk az ilyen helyzeteknek, és ha csak lehet, igyekszünk elkerülni. Ha kicsit mélyebbre ásunk, láthatjuk, hogy nem is az elutasítástól félünk, hanem attól ahogyan ezzel kapcsolatban érezni fogjuk magunkat. A saját reakciónktól rettegünk annyira, hogy emiatt klassz lehetőségekről is lemondunk.

Gondolj csak bele! Ha egy barátod nem akar elmenni veled egy buliba, nem örülsz ugyan, de elfogadod, méghozzá anélkül, hogy azt gondolnád, hogy az egész lényedet utasítja el, eszedbe sem jut, hogy valami baj van veled, és főleg, nem fogod szégyellni magad a nemleges válasz miatt, az egód nem sérül. Ha azonban az elutasítás randi helyzetben történik, a kellemetlen érzelmek egész skáláját képesek vagyunk generálni.

Nem az elutasítástól félsz, hanem a saját reakciódtól. És ez a jó hír. A másik ember válaszára nem sok ráhatásod van, az viszont, hogy te hogyan reagálsz egy eseményre, a te kezedben van, és így változtatni is tudsz rajta.

Értem én, hogy introvertált vagy, nagyon elfoglalt, nem hiszel az…akármiben sem, a körülményeid ilyenek, meg olyanok. Viszont változni és változtatni csak változó tetteken keresztül lehet. Először állati kényelmetlen lehet a változtatás, aztán már nem annyira, végül pedig már erőfeszítés nélküli rutin. Biciklizni, valószínűleg, pikk-pakk megtanultál. Tudod, hogy teljesen oké az elején felborulni, és azt is, hogy ha valamit sokat gyakorolsz, egyre jobb leszel benne.

Ezt olvasva, kb. most kezd felbuzogni benned az ellenállás, hogy a franc se akar hónapokig gyakorolni, küzdeni, tanulni és turkálni a lélek bugyraiban. Neked instant megoldás kell. Bocs, de olyan nincs. Viszont van egy nézőpont váltás, amit, ha bevállalsz, gyors sikereket hozhat:

Csavarj egyet a célodon az ismerkedésben! Legyen most az a cél, hogy „borulsz”! Hogy a bringás hasonlathoz visszatérjek. Feladat: Addig kezdeményezek és kísérletezem a csajokkal a héten, amíg nem szerzek 5 egyértelmű elutasítást!

Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Minden elutasítás egy plusz pont az eredmény tábládon. Vegyük azt az alaphelyzetet, hogy simán hozzá mersz szólni a nőkhöz itt-ott, de a telefonszám elkérését már rendre elmulasztod. Vagy online is ismerkedsz, de az első randin nem mered kijelenteni, hogy bírod őt, és szívesen látnád megint, mert úgy vagy vele, inkább majd írásban megoldod, nehogy szemtől szemben helyzetben derüljön ki, hogy ő más véleményen van. Na, az új célkitűzéssel ekkor az jön, hogy: Oké, de a héten még csak 1 pontot szereztem, és már szerda van! Ha a csaj nem akar engem, akkor is legalább megvan a második pontom, és a hét végére elérhetem a kijelölt eredményt, és kijelenthetem, hogy legalább 5 alakalommal be mertem vállalni valamit, amit korábban nem.

Így sokkal játékosabb, ráadásul csak sikered lehet! Ha teljesíted a kitűzött feladatot, akkor jól teljesítettél – bevállaltad, megcsináltad, és közben tökösödtél. Ha pedig sorozatos visszautasítás helyett néhány elfogadás is becsúszik, az dupla siker.

Ha ki akarod próbálni magad, a Miitt közösség programjain hetente többször is van alkalmad edzeni.

Tudod mi lesz a hét végén? Ötször „borulsz” a randibiciklivel, és ha ezek után újra kezded a következő héten, akkor te vagy az az egykori, koszos képű, kemény kiscsávó rommá zúzott térddel, aki nem hagyja magát! Addig megy, amíg meg nem tanulja, hogy hogyan kell egyensúlyozni. És az ilyen varas térdű, kemény kiscsávók mindig megtanulják.

A látványosan sikeres csajozós arcok is kapnak elutasítást bőven, csak nem érdekli őket. A kitartás és a rugalmasság, olyan, mint egy izom. Minél többet gyakorlod, annál erősebb lesz. Ha eljutsz oda, hogy a borulás már nem izgat, megállíthatatlan leszel.

Egy próbát megér! Nem veszíthetsz!

(Írta: Pirchala Berta)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!