Hirdetés ▼

Támogatás

Ezért hordanak a nagymenők prémium és luxus karórákat!

Igen, egy egyszerű 5000 Ft- os karóra is megmutatja neked a pontos időt, valóban. De nem ez a lényeg! A svájci óratechnika (a svájci csak a legismertebb, van ezernyi hasonló) több száz éves szakértelemmel, minőségi anyaghasználattal, elképesztő technológiával, világelső stílussal és eleganciával készül. Nem divatosak, hanem a divat felett állnak. Hosszú évtizedekre készülnek, és férfiékszerként is funkcionálnak. 

Miért Svájc?

Az egész a 17. században kezdődött, amikor XIV. Lajos üldözni kezdte a protestánsokat, ennek hatására 200 ezer hugenotta menekült el Franciaországból, köztük kézművesek, ékszerészek, órásmesterek. Ők voltak azok, akik az iparágat megteremtették Svájcban ezen a szinten, és innentől kezdve a hajszálpontos svájci óra történelme innen indult el. Méghozzá az első karórával (1812), és az első automata órával (1870).

A pontosság legendája!

Nem csupán legenda. Ahogy az évtizedes tudást felhalmozták a mesterek, ráadásul környezet, társadalmi nyugodt élet is teljesen megfelelő volt, folyamatosan fejlődött a óramesterség technológiája. A faliórából zsebóra, majd karóra lett, a szerkezet kisebb lett, de a pontosságból nem engedtek. Ugyanolyan pontos mint akkor volt. Ezért a svájci óra a legjobb a világon. Aztán nem csak kisebbnek kellett lenniük, de nyilvánvalóan ellenállóbbnak is a folyamatos hordozásukból adódó ütődések miatt. A svájci tradíció szerint egy karóra javítható, nem pedig eldobható kacat. A javítás alatt pedig tisztítást, olajozást és finomhangolást értenek, ugyanis alkatrészcserére optimális esetben (és általában) nincs szükség.

Hogy őrzi meg Svájc az előnyét?

Nem készülhet sorozatgyártással, nem fordulhatnak elő benne leszakadó csavarfejek, vagy préselt műanyag alkatrészek. Ezek alapelvek, amikből soha nem engednek. Valahogy ezt ott mindenki megérti, felfogja, és mivel az életét áldozza erre, muszáj is lesz neki. A legjobb példák a kiváló óramesterségre a Rolex, a Heuer és az Omega márkák, amik nem olcsóak (nagyon nem!), de az egész világ tudja miről van szó. Közös bennük, hogy La Chaux de Fondsból indultak, egy 39.000 lelkes kis településről. Mennyi világmárka megfér egy kisvárosban, nemigaz?

Drága, és az is marad!

Nem csak a minőségi alkatrészeket, a márkát, a szakembereket, és a stílust fizeted meg. Sőt, nem főleg ezt fizeted meg! Hanem azt az óriási tudást, amit felhalmoztak az óragyártás mesterei ahhoz, hogy a legtökéletesebbet alkossák. Való igaz, hogy pár tízezer forintért is márkát érhetsz el, de az igazán különleges darabokat ez felett találod. Aztán van abban is valami, hogy a “különlegesség” teljesen szubjektív, szakmai szempontból viszont nagyon nem így van. Az azért meredek, hogy Paul Newman egykori Rolex Daytonája, nemrég 17,8 millió dollárért kelt el. Az érték amihez hozzájutott az új tulajdonos gyakorlatilag megfizethetetlen.

Zeppelin, Junkers? Ezek meg hogy?

Egyik sem az órával kezdte a mesterséget, teljesen jogosan merülne fel a kérdés. A Junkers az egyik legjobb repülőgép- és repülőgépmotor gyártó cég volt a múlt század első felében, amikor elkezdett a pilóták számára órákat készíteni. A cég nagyon büszke (joggal!) és a dizájnon túl kiváló ár/érték arány az, amit kínálnak, noha luxusórák lévén ez így elég furcsán hangzik. A Zeppelin ugyancsak a repüléshez kötődik, a történelmet kicsit magával hordozva, egyszerű, letisztult, nagyon tetszetős formavilágával hódította meg a világot. Az LZ126 például a világ első, nagy távolságra utasokat szállító léghajójának állít emléket, amely ugyanezen a néven 81 óra alatt jutott el Friedrichshafenből New Yorkba, még 1924-ben.

 

Válassz okosan:

Ha karórát kéne választanunk mi ezek közül válogatnánk ” SzevaszFaszi.hu

Egy férfinak ideálisan 3-5 karórája van minimum. Vannak akik 15 évig el vannak eggyel, és mi sem állítjuk, hogy nem lehetne 10+ évre kiválasztani a számunkra legideálisabb darabot, de ez a ritkább, mert a stílus változik, és mi magunk is változunk. A stílusunk és személyiségünk egyaránt.

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!


Kapcsolódó cikkeink ▼