3+1 módszer, ami a meal prep -re alapul. De mi is az a meal prep?
Ha belekezdesz a diétába, az nagyon kemény feladat, mi tudjuk jól. De nincs minden veszve, és különben is rásegíthetsz, méghozzá a “meal prep” módszerrel, ami a dobozolásról szól. A meal-prep módszerrel, melynek jelentése étel-előkészítés, az egészséges táplálkozás is lehetséges. A neve bonyolultabb egyébként, mint maga a módszer. A meal-prep lényege az előfőzés. Megfelelő előkészületekkel és előfőzési trükkökkel nagyban megkönnyíthetjük a hétköznapjainkat amellett, hogy egészséges, saját készítésű ételek kerülnek a tányérunkra. Egy vérbeli meal-prepes azonban nem kezd spontán főzőcskézni. Előre megtervezi a következő 14 nap étrendjét, hiszen tudja, hogy akár egy-két óra is rámegy erre, de utána nem kell törnie a fejét, hogy mi legyen az aznapi menü.
Hogy mit rontasz el?
Akár szálkásítás, testépítés, életmódváltás áll a diétád hátterében, az ember hajlamos súlyos hibákat elkövetni, és ez a 3+1 hiba az, ami nagyon gyakori azok körében, akik elkezdenek a meal prep módszerhez folyamodni. Ha magadra ismersz, akkor máris tettél egy lépést előrébb.
#1 Kóstolgatás
Lehetőleg ne éhesen kezdj el meal-prepezni, mert tuti, hogy mindenhonnan csipegetsz kicsit, addig, amíg meglesz +1 étkezésed, és nem is tudsz róla. Ráadásul mindezt úgy, hogy diétázol.
#2 Túl nagy, vagy túl kicsi adagok
Ha túl sokat pakolsz egy tálba, biztos lehetsz benne, hogy el is fogy. Ha túl keveset, akkor a melóban a snack automatánál fogsz topogni.
#3 Snack
Az étkezések közötti nassolással vigyázni kell, mert az ember túlzásba eshet. De ha már két kaja között mindenképp rágcsálni kell valamit, akkor legyen ez is inkább előkészített, lehetőleg minél egészségesebb.
#4 Legyen változatos!
Az előredobozolásban az a jó, hogy lehet változatos. Próbálj minél több variációt kipróbálni a napi étkezésekre, légy kreatív, és most, hogy jön a jóidő, sokféle zöldség és gyümölcs lesz elérhető nemsokára bármelyik útszéli zöldségesnél.