Először is tegyünk rendet a fogalmakban, mit is jelent az umami. Az umami, japánul “finom íz” az alapvető édes, savanyú, sós és keserű íz mellett az úgynevezett „ötödik íz”. Megtalálható például a paradicsomban, a sajtfélékben, a halfélékben, a spenótban és a japán konyhában használt konbu nevű barnamoszatban. A keleti konyhákban az umami alapvető fontosságú, nyugaton leginkább „erőteljesen kellemes ízként”, „kínai ízként” vagy „húsízként” jellemzik. Az umami észlelésére képes ízlelő receptorok a nyelv egész felületén megtalálhatóak.
Az umami inkább az ételekhez, mint a szeszes italokhoz kapcsolódik, de az új japán Hakata whiskey fogadkozik, hogy élvezni fogod a sós ízeket a szeszes italokban. A titok a koji, amelyet a whiskey készítéséhez használt árpa erjesztéséhez használnak.
A Hakatát a japán Fukuokában található Hikari Distillery gyártja, amelyet 1912-ben alapítottak (Tokió közelében van egy újabb Hikari Distillery is, de a márka szerint az egy másik egység). A whiskey 100 százalékban árpából készül, de az ír pot still whiskyhez hasonló stílusban – az árpa kétharmada malátázatlan, míg egyharmada koji malátával malátázott. Pontosabban, az árpát kojival szacharizálják (a keményítőt cukorrá alakítják), egy olyan penészgombával, amelyet általában a szójaszószhoz használt szójabab, valamint a shochu és a szaké készítéséhez használt rizs vagy árpa erjesztésére használnak.
Ami a lényeg, hogy a fentebb írt umami jegy mutatkozik meg ezekben a whiskeykben, különösen az illatban, amely gombás és zelleres aromákhoz hasonlít. Ez persze megjelenik az ízben is, ahol szintén kiérződik egy kis só, de az is elég domináns, hogy a whiskeyket sherry hordóban érlelték, ez pedig ugyancsak megjelenik, csakúgy mint az aszalt gyümölcsök, kandírozott narancs és fűszerek erős ízjegyei. A whiskey hagyományos és szabadtéri raktárakban is érlelődött, ami azt jelenti, hogy a hordók egy része valóban ki volt téve az éghajlati szélsőségeknek – a hőmérséklet nyáron nagyon felkúszik, télen pedig fagypont közelében van, ami annak köszönhető, hogy a whiskey és a fa között nagy a hő kölcsönhatás.
Megjegyzendő, hogy a gyártó nem hagyományos japán whiskey -ként emlegeti ezt a különleges italt. Ez azért van, mert nem felel meg teljesen a Japán Szeszesital- és Likőrgyártók Szövetségének irányelveinek. A koji használata miatt a Hakata – legalábbis a jelenlegi irányelvek szerint – valahol a shochu (amelyet sokkal alacsonyabb alkoholtartalommal és világosabb színnel palackoznak) és a világ által japán whiskyként ismert ital között helyezkedik el. A 10 éves palackok 80 dolláros ajánlott fogyasztói árral indulnak, a 18 éves italok pedig 190 dollárba is kerülhetnek. Ezeket a whiskeyket azonban nagyon nehéz beszerezni.
Melyik volt eddig életed legjobb whiskey -je?
Végre kiderült, hogy kell a whiskyt rendesen inni!
Megtudtuk azt, hogy a jég, dupla whiskyvel egy nagyon rossz döntés. A legnagyobb whiskysznobok szerint a jég egy merénylet az ital ellen, ugyanis nem fogod tőle érezni (vagy sokkal kevésbé…
(Forrás: robbreport.com // Borító: hakatawhisky.com)