Hirdetés ▼

Támogatás

Minden idők eladási rekordját megdöntötte egy single malt whisky

Az ötvenéves pia egyetlen palackjáért nagyjából háromszázezer, igen 300.000 dollárt csengetett ki a tehetős vásárló. 

Több oka is van annak, hogy ennyire drága volt. Első az évjárat, mert a whisky olyan mint a jó bor: minél többet áll, annál jobb. A másik oka pedig a single malt mivolta. Aki nem lenne képben vele mi is pontosan a single malt: tisztán árpából készült olyan whiskypárlat, amelyet nem kevertek sem gabona-, sem más malátawhiskyvel.

Na és persze nagyon-nagyon ritka. A Yamazaki 50 nevezetű nagyvonalú, füstös aromájú italból kb. 150 palackkal gyártottak a világon, Japán legrégebbi lepárlóüzemében, a Suntory Holdingban. Az ebben az üzemben készült nagyon nívós párlatok gyümölcsös aromájú, bronzszínű, jellegzetes füstös aromájukkal ma is 13.000 dollárt kóstálnak.

A palackja és a díszdoboza is árulkodó

A drága whiskyt egyébként 2011 -ben palackozták be, és a népszerű Sotheby’s auckiósház hongkongi irodájának árverésén kelt el ilyen nagy összegért. Ehhez a pénz mellett elképesztő elszántság is kell, és gyanítjuk, hogy a kedves vásárló nem fogja egy éjszaka alatt az arcába önteni az egész üveget, hanem elrakja egy vitrinbe, hogy aztán időről-időre megcsodálhassa. Vagy nem.

Korábban egy 2016 -ban eladott és 2005 -ben palackozott, ugyanilyen Yamazaki döntött rekordot, de azért fele ekkora összeget csengettek ki. De továbbmegyünk, mert nem fogod elhinni Japánban milyen kultúrája van a whiskynek, annak ellenére, hogy ezt az italt főként az amcsikhoz és a skótokhoz társítjuk: a tavaly bezárt Karuizawa főzde egymillió dollárért értékesítette 296 palackos whiskygyűjteményét. Darabonként nem jön ki akkora összegre mint a Yamakazik, de whiskygyűjteményt ennyiért még soha a világon nem adtak el. Rekord, abszolút.

Most ennek a Karuizawa gyűjteménynek a 35 éves darabjait meg lehet vásárolni, de csak akkor ha idejében jelzed, hogy igényt tartasz vásárlási jogra. Február 7. -ig van időd, de készülj fel, mert ha vásárlási jogot nyersz, mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, minimum 12.500 dollárt kell kiperkálnod.

Mielőtt elkezdenél egy ilyet inni:

Végre kiderült, hogy kell a whiskyt rendesen inni! ” SzevaszFaszi.hu

Megtudtuk azt, hogy a jég, dupla whiskyvel egy nagyon rossz döntés. A legnagyobb whiskysznobok szerint a jég egy merénylet az ital ellen, ugyanis nem fogod tőle érezni (vagy sokkal kevésbé érződik) az igazi zamata, ami egy whiskynél nagyon-nagyon fontos, ugyanis ez az egésznek a lényege.

(Forrás: Roadster)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!


Kapcsolódó cikkeink ▼