1736-ban brutális adókkal sújtották a szeszfőzdéket, méghozzá amiatt, hogy gátat szabjanak a lakosság féktelen italozásának. Thomas Wilson, Sodor és Man püspöke nem akart „részeges, kormányozhatatlan népséget”, ezért mindent meg is tett ez ellen. William Hogharts rézkarcán így szerepelnek az ekkori állapotok:
Na de ennyit a történelemről, mert Thomas Wilson bánatára a 21. századra igen népszerűvé vált többek közt a gintonik, amiről az alábbi cikkünk is szólni fog. A G&T két különleges ital találkozása, a legjobb, ami az italgasztronómiában történhet ezen a világon. A nyár már nem tart sokáig, próbáld ki a hűsítő italokat ha csak teheted.
A Roadsteres arcok kóstoltak párat a legmenőbb ginekből, hogy átfogó képet kapjunk abból, miért is olyan különleges mindaz, ami a gintonikkal történik manapság.
Bobby’s Dry Gin
A palackja is elárulja indonéz vonatkozásait. Jacobus Alfons, alias Bobby Indonéziában született, és a II. világháború során harcolt a holland hadseregben, majd 1950-ben Hollandiába költözött. Annyira hiányzott neki kedvenc itala a gin, hogy elkezdte ő maga elkészíteni a saját ízlése, illetve az indonéz hagyományok szerint. Indonéz fűszerezéssel, fahéjjal, szegfűszeggel, édesköménnyel, és még ki tudja mi mindennel készítette több évig a mostanra hírhedt Bobby’s Dry Gin -t. Egy igazi ikon, citrusos, friss, amolyan férfinak való ital ez.
Caorunn
Profi skót whiskygyártók kezdték el, a környéken található Cold Blush nevű almát, illetve hangát, mocsári mirtuszt, vörösberkenyét és gyermekláncfüvet használtak hozzá. Erre nagyon jó érveik is vannak: szeretik, könnyű átváltani whiskyről ginre, és mivel nincs hordós érlelés, nem áll benne a pénz.
Ehhez a ginhez a Gin Mare saját készítésű tonikját öntötték, melynek a neve 1724. Chilében a tonikhoz használt édesvizet 1724 méteres magasságban nyerik hozzá.
Manapság azok a ginek a befutók, amelyek képesek meglepetést okozni, van bennük egy csavar, újat tudnak mutatni. És szerintem a jó minőségű gint meg kell tisztelni egy jó minőségű tonikkal. Az arány egy az öthöz, szóval nem mindegy, mit öntünk a ginhez. – Németh Zoltán szerint.
Gin Mare
Az egyik legnépszerűbb brand a ginek világában. Az újhullámos ginek legnagyobb hulláma, ha úgy tetszik. A Barcelonához közeli Vilanovában készül, egy volt kápolna épületében. Az italban található nyolc fűszert külön-külön desztillálják, majd ezek után keverik össze és kapja meg végleges formáját. Mediterrán hangulat köszön vissza, ugyanis a legfontosabb adaléknövények a kakukkfű, a rozmaring, a bazsalikom és az olajbogyó. Németh Zoltán szerint elbír maga mellé egy kis uborkát is. Mint előző pontunkban említettük, a saját 1724 márkájú tonikját ajánlják hozzá a hozzáértők.
Citadelle Reserve
Francia keményvonalas, egy igazi kuriózum. Az egyetlen ebből a TOP 5 -ös listából, ami hordóérlelt. A francia gin alapján egy száraz London Dry Gin képezi, majd kapott három fűszert, yuzuvát, ürömöt és búzavirágot. Aztán egy akác, eperfa, cseresznyefa, gesztenye, francia tölgy fák keverékéből készült hordóban áll 5 hónapot, majd az öt különböző hordós érlelést kapott párlatból készült eredményt egy 2,45 méter magas tölgyfahordóban érlelték még tovább.
Langley’s Old Tom
Egy klasszikus, nem az újak közül való, valójában igen régi már. Ezek édesebbel voltak mindig is a mai újaknál, mert akkoriban a silányabb minőséget édesítőkkel próbálták turbózni. A recept sem fiatal, egy 1891-ből származó formációt használnak azóta is. A fekete macska sokáig jelképe volt, ezzel jelezték, hogy egy-egy házban lepárló működött.
(Forrás: Roadster)