A kávé nem csak az energiát növeli. Napi néhány csésze kávé csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség és a depresszió kockázatát, támogathatja a testsúlyszabályozást, és segíthet hosszabb életet élni. A szakértők viszont felhívják a figyelmet arra, hogy nem szabad túlzásba vinni.
A kávé egy közkedvelt ital, amely azért lett népszerű az idők során, főleg a modern ember számára, mert segít fókuszálni, éberen tart és növeli az energiaszintet. Valójában sokan már ébredés után rögtön a napi csésze kávétól függnek (ez viszont baj), hogy jól induljon a napjuk. Energetizáló hatása mellett a kávét a potenciális egészségügyi előnyök hosszú listájával is összefüggésbe hozták, ami még több okot ad arra, hogy néha elfogyasszunk egy-egy csésze finom kávét. Több tanulmány és kutatás is készült a témában, ez a cikk a kávé 9 legfontosabb, bizonyítékokon alapuló előnyét veszi górcső alá.
Növeli az energiaszintet
A kávé koffeint tartalmaz, egy központi idegrendszeri stimulánst, amely a fáradtság ellen és az energiaszint növelésének képességéről ismert. Ez azért van, mert a koffein blokkolja az adenozin nevű neurotranszmitter receptorait, és ez növeli az agyban az energiaszintet szabályozó más neurotranszmitterek, köztük a dopamin szintjét.
Bicikliző embereken tesztelték a koffein fogyasztásának hatásait, és ebből azt állapították meg, hogy 12%-kal növelte a kerékpározás során a kimerülésig eltelt időt, és jelentősen csökkentette a résztvevők szubjektív fáradtságérzetét. Egy másik tanulmány hasonló eredményekre jutott, amely arról számolt be, hogy a koffein fogyasztása golfozás előtt és közben javította a teljesítményt, növelte a szubjektív energiaszintet és csökkentette a fáradtságérzetet.
Összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával
Egy 30 tanulmányt áttekintő kutatás megállapította, hogy minden egyes csésze kávé napi fogyasztása 6%-kal alacsonyabb kockázatot jelent a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására. Ez feltehetően annak köszönhető, hogy a kávé képes megőrizni a hasnyálmirigyben lévő béta-sejtek működését, amelyek a vércukorszint szabályozásáért felelős inzulintermelésért felelősek. Ráadásul antioxidánsokban gazdag, és hatással lehet az inzulinérzékenységre, a gyulladás ok kialakulására és az anyagcserére – amelyek mindegyike szerepet játszik a 2-es típusú cukorbetegség előidézésében.
Az idegrendszeri betegségek ellen is védelmet nyújt
Bár a vizsgálatok vegyes eredményeket hoztak, egyes kutatások szerint a kávé segíthet megvédeni bizonyos neurodegeneratív rendellenességektől, köztük az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór ellen. A rendszeresen koffeint fogyasztó embereknél jelentősen csökkent a Parkinson-kór kialakulásának kockázata. Mi több, a koffeinfogyasztás idővel lelassította a Parkinson-kór progresszióját is.
Egy másik, több mint 29 000 emberen végzett tanulmány áttekintése azt is megállapította, hogy minél több kávét fogyasztottak az emberek, annál kisebb volt az Alzheimer-kór kockázata. Nyilván ez is kontraproduktív lehet, hisz a túlzott koffenfogyasztással könnyedén áteshetsz a ló másik oldalára. Az viszont biztossá vált, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a demencia és a kognitív hanyatlás alacsonyabb kockázatával. Az idegrendszeri támogatás mellett a depresszió lehetőségét is határozottan csökkenti, méghozzá jelentős mértékben.
A súlyszabályozásban is komoly szerepe van
Egyes tanulmányok szerint a kávé megváltoztathatja a zsírraktározást és támogathatja a bélrendszer egészségét, ami mindkettő előnyös lehet a súlykontroll szempontjából, a magasabb kávéfogyasztás tehát összefüggésbe hozható a testzsír csökkenésével. Azok, akik napi egy-két csésze kávét fogyasztottak, 17%-kal nagyobb valószínűséggel teljesítették az általánosan ajánlott fizikai aktivitási szintet a nap folyamán, mint azok, akik napi egy csészénél kevesebbet ittak. Ez duplán jó, ugyanis a magasabb szintű testmozgás is elősegítheti a testsúlycsökkentést.
Védelmet nyújthat a májbetegségek ellen
A kávé támogathatja a máj egészségét és védelmet nyújthat a betegségekkel szemben. Nagyon hosszú, sok emberen végzett és alapos vizsgálatok során arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik legalább napi 2 csészével fogyasztanak, sokkal kisebb, gyakorlatilag majdnem nullára redukálódott a májrák kialakulásának kockázata.
Egy másik, nemrégiben készült tanulmány szerint a kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a máj merevségének csökkenésével, ami egy olyan mérőszám, amelyet az egészségügyi szakemberek a fibrózis, azaz a hegszövet kialakulásának értékelésére használnak.
Támogatja a szív egészségét
Egyes kutatások szerint a napi 1-2 csésze kávé fogyasztása 15%-kal csökkentette a szívbetegségek kockázatát, sőt, a mértékletes fogyasztás határozottan segít megelőzni a strok kockázatát is. Ne feledd azonban, hogy a koffein hatással lehet a vérnyomás szintjére. Ezért a nem szabályozott vérnyomásban szenvedőknek korlátoznia vagy mérsékelnie kell a koffeinbevitelt!!!
Fokozza a sportteljesítményt
A kávét gyakran használják ergogén segédanyagként a sportolók, akik javítani szeretnék a teljesítményt és növelni az energiaszintet. Egy átható tanulmány kimutatta, hogy a sportolás előtti kávéfogyasztás javította az emberek állóképességét és csökkentette az izmok túlterheltségének érzetét a kontrollcsoporthoz képest.
Egy másik, 126 idősebb felnőtt bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a kávéfogyasztás jobb fizikai teljesítménnyel és gyorsabb járási sebességgel járt, még azután is, hogy a kutatók korrigálták az olyan tényezőket, mint az életkor, a hasi zsír és a fizikai aktivitás szintje. Egységes eredmény azonban ebben a tekintetben nem született, hisz az emberek alapteljesítménye nagyban meghatározta az egészet.
A kávé a hosszú élet titka?
A kávéfogyasztás a fenti pozitív egészségügyi hatásaival hosszabb, egészségesebb élet ígéretével kecsegtet. Egy 1567 emberen végzett vizsgálat megállapította, hogy a koffeintartalmú kávé fogyasztása 12 és 18 év után alacsonyabb halálozási kockázattal járt együtt. Továbbá a napi legalább egy csésze kávé fogyasztása szintén összefüggésbe hozható volt a rák okozta halálozás alacsonyabb kockázatával. Ezt mikroszkópikus vizsgálatok is alátámasztották.
Egy valamire biztosan azonban nem jó:
A kialvatlanságon a kávé sem segít
Elég gyakran elkövetjük azt a hibát mindannyian, hogy nem időben fekszünk le aludni. Még egy utolsó rész a sorozatból, még egy kis social média feed pörgetés, és még sorolhatnánk. A másnap pocsék lesz, de ez majd úgyis reggel jut eszedbe. Meg ugye tudjuk, orvoslod majd kávéval a kialakult helyzetet.
(Forrás: Healthline)