Főleg Görögországhoz kapcsoljuk az európai kávékultúra magját, ott egy átlagos polgár is szereti a kávékülönlegességeket és szeret változatosan kávézni. A turistaszezonban nagyot mennek a jeges kávéik, emellett a frappé, a freddo espresso vagy éppen a freddo cappuccino.
A freddo espresso nem csak erős, de ultrahabos is, ez lett a nyár egyik legnépszerűbb kávékülönlegessége, pedig az elkészítése is nagyon egyszerű, akár otthon is leutánozhatod. Egy shakerbe jeget raksz (mindegy milyen formában) majd ráöntesz 1-2 adag espressot, aztán összerázod. A jég és a forró kávé, illetve a rázás hatására a tetején egy nagyon kellemes habréteg ül meg, és maga az ital is krémesebbé válik. Ez cukorral és még némi tejhabbal tökéletes freddo cappucino varázsolható belőle.
Görögországban már nem csak a turisták körében lett nagyon népszerű reggeli erőforrás a freddo expresso, de a helyiek 90-95 százaléka a hideg nyári napokat, ha nem is mindig pont ezzel, de általában freddo -val indítja.
Tudtad, hogy a klasszikus jegeskávé (jégkockákkal) 1957-ben egy véletlen folytán született meg? Jannisz Dricasz, a Nestlé Görögország képviselője a 22. Thesszaloniki Nemzetközi Vásáron vett részt, a feladata pedig az volt, hogy egy új, jeges csokiitalt mutasson be a gyerekeknek. A szünetben aztán munkatársa a szokásos délutáni kávéját szerette volna elkészíteni, de a körülmények miatt nem jutott forróvízhez, ezért hideget és jeget is rakott hozzá.
Őszre is van kávé ötletünk:
Nincs is jobb a hűvös őszi reggelen, mint egy forró kávé
Szereztünk 3 kávéreceptet, amiket kifejezetten ilyenkor érdemes inni, természetesen jó forrón. Nem csak egy egyszerű koffeintuning, hanem valódi kulináris élvezet. Ha ősz, akkor tök és fahéj. Még az a szerencse, hogy egy erős feketét mindkettővel lehet ízesíteni. egy evőkanálnyi sütőtökpürét és tejet, ízlésünk szerint cukorral és vaníliaaromával melegítsünk össze.
(Forrás: Roadster // Borító: tasteatlas.com)