Hirdetés ▼

Támogatás

A 94 éves David Attenborough új sorozata halad a korral, és úgy ünneplik mint egy világsztárt!

Az öreg természetfilmes pályafutását nem kell bemutatni senkinek. A BBC A kék bolygó (2001) és a Bolygónk, a Föld (2006) című klasszikusai alapművek a kategóriájában, aminek a folytatásait 2016 és 2018 között elkészítette, tavaly pedig a Netflixre is felkerült egy filmje, most pedig újra a Netflixnél indult egy sorozat, bár ebben javarészt már csak narrátor, de ez nem azt jelenti, hogy le van robbanva az öreg legenda. A Seven Worlds, One Planet (Hét világ, egy bolygó) címmel futó sorozatával megint nagyot húzott. Az, hogy mostanában a Netflixen is komoly munkássága van fent, nem jelenti azt, hogy a BBC -nél abbahagyta, nem olyan rég Climate Change: The Facts címmel készítette el eddigi legpolitikusabb munkáját.

Azt hinné az ember, hogy ennyi idősen már nem utazgat senki sehová, milliókat érő palotáiból küldi el az otthoni stúdióban felvett narrációt, de nem így van. A legújabb sorozat, mely a világot érő számos káros hatásról és az állatvilág kihívásairól szól, a címből adódóan nem túl meglepően hét kontinensen vették fel. A filmes stáb a világ 7 pontján (Antarktisz, Ázsia, Európa, Afrika, Észak-Amerika, Dél-Amerika, Ausztrália) jelen volt, és nem sajnálták ki az anyagot belőle. A nyitórészben a piros kabátos Attenborough például egy izlandi helyszínen, teljes beleéléssel beszél arról, hogy a kontinens hogy alakult ki az évezredek alatt.

Az új sorozat nagyon sok ember nagyon komoly és profi munkáját jelenti. Több mint 1500 ember dolgozott rajt, 41 országban összesen 2260 órányi nyersanyagot vettek fel, és mindebből összevágtak egy elképesztő, hétszer 1 órás évadot. Nehéz szavakba önteni, hogy mennyire ámulatba ejtő ez a koprodukció.

A film bővelkedik drámában és megdöbbentő jelenetekben is, úgy, hogy nem egy akciófilmet nézel, hanem egy természetfilmet az állatvilág jelenkori problémáiról. Az egész az Antarktiszon kezdődik, és nem azzal a felvezetéssel, hogy “a gleccserek meg a vízszintemelkedés”, különben is nagyon sokszor hallottuk már ezeket. Mindezt úgy adja elő, hogy az állatokkal történő eseményeken keresztül meséli el, milyen súlyos ökológiai problémákkal kell a világnak megküzdenie az elkövetkezendő évtizedekben.

Az utolsó tíz percben a stáb őrületes megpróbáltatásai kapnak szerepet a sorozatban. Nem könnyű órákig a fagyos vidékeken kamerázni, miközben egy elefántfóka támadása elől kell menekülni a felszereléssel együtt. A sorozat a magyarok számára a BBC Earth csatornáján lesz elérhető november 14-től hetente 22 órakor.

(Forrás: Qubit.hu)


A fél világot érintő vulkánkitörés óta egyre többet foglalkozunk Izlanddal:

Hát ezért mondják azt, hogy Izland a természet ezer arca?

Addig nem is figyelt rá senki, míg meg nem bénította közel 20 ország repterét az Eyjafjallajökull vulkán. Hiba volt figyelmen kívül hagyni eddig ezt a csodálatos helyet. Izland egy szigetország az Atlanti-óceán északi részén, Grönland és Skócia között, Feröertől északnyugatra, a két globális jelentőségű tektonikai lemez – az eurázsiai és az észak-amerikai lemez határvonalán.

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!


Kapcsolódó cikkeink ▼