Támogatás

Néhány íratlan illemszabály a közlekedéssel kapcsolatban, hogy ma is tanulj valamit!

Egy férfi és egy nő között az illedelmes gesztusok, illemszabályok betartása minden élethelyzetben fontos.

Sokan nincsenek tisztában néhány alapvető szabállyal, amiket egyébként sok száz évvel ezelőtt “találtak ki”. Akkor még nem az illem volt a mérvadó, hanem az élethelyzetek és a hétköznapok különös szokásai, illetve a hölgyekre leselkedő veszélyek, amik automatikusan magukkal hordoztak néhány alapvető közlekedési normát, amiket a mai napig érdemes betartanunk, annak ellenére, hogy a legtöbb akkor érvényben lévő öltözködési szokás sem érvényes ma már.

Keskeny járdán:

A nő biztonsága felülír minden közlekedési szabályt, azért ezzel kezdjük rövid felsorolásunkat. Egy keskeny járdán a férfi a nő út felőli oldalán megy, annak ellenére, hogy a későbbi pontokban olvasható illemszabály nem ezt diktálja.

Utcán mindig a hölgyek balján kell menned!

Ez a szokás még a lovagkorból maradt, mert rendszerint bal oldalon hordták a kardjukat, és bár nagyon sokan automatikusan így tesznek, még mindig látunk élő példát arra, hogy férfiak nem veszik figyelembe ezt az alapvető szabályt. Tehát bal oldalon lehet kard, kutya és örömlányok, de hölgy nem! Nagyon jegyezd meg!

Ha egy férfi két nőt kísér:

Akkor a férfi megy középen. Ha viszont egy hölgy két férfival megy, akkor ennek az inverze érvényes, tehát a hölgy megy középen, a két férfi pedig a jobb és bal oldalán.

Lépcsőn is vannak szabályok!

Ez egy összetettebb, de könnyen megjegyezhető szabály. Széles lépcsőn, akárcsak az utcán, a hölgy a férfi jobbján megy, de vannak kivételek! Abban az esetben, ha átlátszó korlát van, akkor azon az oldalon halad a nő, ahonnan nem lehet lentről belátni a szoknyája alá (és ez akkor is érvényes, ha nem szoknyában van a hölgy!!!). Ha a lépcső keskeny, abban az esetben felfelé a férfi előre engedi a nőt, lefelé menet pedig a férfi megy előre, arra az esetre, ha véletlen megbotlana.

Étteremben, szórakozóhelyen:

A férfi kép be elsőnek, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a hely biztonságos és méltó arra, hogy a hölgy is belépjen,

DE

ha magánházba tértek be, akkor a nőt illedelmességből engedjük előre, mert azok általában biztonságosak, nem kellenek a különleges óvintézkedések.

Ugye mostmár érted? Minden illemszabályt régről hozunk magunkkal, és ezek azóta is érvényben vannak. Egyszer majd talán nem fognak ezek élni tovább, de addig próbáld betartani, ha nem akarod magad és partnered kellemetlen helyzetbe hozni.

(Fotók, borító: Unsplash)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!